Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Borusan EnBW Enerji, Alara Çayı üzerinde 350 milyon dolarlık yatırımla kurulacak hidroelektrik santrali ve Gelibolu’ya 150-170 milyon dolarlık yatırımla kurulacak rüzgar santrali yatırımlarına start vermeye hazırlanıyor.
Enerji sektörü son 15 yılda, Türkiye ekonomisinin en hızlı büyüme yaşanan alanlarından biri oldu. 15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişimi sonrasında gözler yine hem ulusal hem uluslararası ölçekteki projeler çerçevesinde enerji sektörü oyuncularında. Türk-Alman enerji ortaklığı Borusan EnBW Enerji’nin Genel Müdürü Mehmet Acarla’yla, son gelişmeler sonrası durumu ve Şirket’in faaliyetleri hakkında konuştuk. Askeri darbe girişimi sonrasında, ellerindeki yatırımlarla ilgili en küçük bir durma, gecikme, askıya almanın söz konusu olmadığını belirten Mehmet Acarla, “Bilakis faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz” dedi. Yeni başlayacak yatırımlarından da söz eden Acarla, toplam büyüklüğü 500 milyon doların üzerinde bir rüzgar ve bir de HES projesine start vermeye hazırlandıklarını açıkladı.
Darbe girişimi yatırımlarınızı nasıl etkiledi, planlarınızda bir değişiklik var mı?
Bizim yatırımlarımızda hiç bir şekilde durma, durdurma, gecikme, geciktirme, askıya alma gibi bir durum yok. Bilakis, çok zor bir dönemden geçsek de, faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz. Burada asıl kritik olan finansman kuruluşlarının davranışlarıydı. Onların davranışlarında da değişiklik görmedik. Biz de aynen devam ediyoruz.
Sizin finansörler yerli mi, yabancı mı? Ya da yurt içinden mi, yurt dışından mı?
Biz projelerimizi ihracat (eximbank) kredileriyle yapıyoruz. Ama muhakkak Türk bankaları da işin içinde oluyor. Şu ana kadarki görüşmelerimizde hiç birinin tavrında en küçük bir değişiklik olmadı. Yani genel olarak bir negatife gidiş görmedik, yaşamadık.
Devam eden mevcut yatırımlarınızla ilgili biraz bilgi verir misiniz?
Söylediğimiz gibi, şu anda programımızda hiç bir değişiklik yok. Mevcut yatırımlarımıza aynen devam ediyoruz. Gaziantep’teki 63 MW'lik rüzgar santrali projemizin kurulum çalışmaları sürüyor. Tekirdağ Balabanlı Rüzgar Santrali’ndeki kapasite artırımı yatırımımıza da başlıyoruz. Yani çalışmalarımızda en küçük bir durma, durdurma, gecikme geciktirme yok. Bu arada Mersin’de 6 MW’lik bir solar yatırımımız vardı onu da tamamlayıp devreye aldık. Büyük bir yatırımlarımızdan biri olan Fuat RES’in son altı türbini kalmıştı. Onu da bitiriyoruz.
Peki başlamamış yatırımlar?
Bizim Gelibolu'ndaki büyük bir projemiz var. Onunla ilgili bir mahkeme kararı çıktı. Bu yargı kararı, biz de dahil, yatırımcılar için lehte bir karar. Oradaki projenin izin işlemlerine acilen başladık. Şimdi bakacağız, sürecin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Ama her halükarda ona da başlayacağız.
Yeni güneş santrali projeleri var mı gündeminizde?
Devreye aldığımız, Mersin Mut’taki güneş santralimiz lisanssız üretim kapsamında ama tabii aslında biz lisanslı güneş santralleri yapmak istiyoruz. Şimdi yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) gündemde. Ve en azından güneş yatırımlarında bu iş tamamen YEKA'ya gidiyor. Orada da fırsatları değerlendiriyoruz.
Orada yerli üretim şartı aranacak deniliyor, nasıl hazırlanıyorsunuz?
YEKA'larda güneş santrali için yerli ekipman üretimi yapan firmalarla temas halindeyiz. Taslak metinde ya yerli üretici olma veyahut da yerli üreticinin mamulünü kullanma taahhüdü şartı var. Biz ikinci kapsama giriyoruz. Ekipman üreticisi değiliz. Yerli üretim yapan uygun firma arayışındayız.
YEKA’larda rüzgar meselesi?
Rüzgarda durum biraz farklı. Şu anda nasıl yapılacağı da tam net değil. Biz her halükarda yerli ekipman üretimi yapmak isteyenlerle görüşme halindeyiz. Burada ortaklık söz konusu olabilir. Biz türbin üretimine ortak olabiliriz. Ya da türbin üreticisini enerji yatırımına ortak edebiliriz ki en kolayı da o.
Antalya Alara Çayı’ndaki HES projeniz ne durumda?
O projeye çok yatırım yaptık. Çok iyi, fizibilitesi epey yüksek bir proje çıktı ortaya. Şimdi DSİ'den onaylamasını bekliyoruz. Alara Çayı üzerindeki üç barajdan oluşan bu projenin toplam kurulu gücü 186 MW. Fizibilite onayı çıksın ona göre harekete geçelim diye bekliyoruz. Projenin yatırım maliyetini yaklaşık 350 milyon dolar olarak hesaplıyoruz.
Peki Gelibolu’daki RES projenizin büyüklüğü nedir?
Gelibolu’daki rüzgar santrali projemizin büyüklüğü 138 MW. Çok da değerli bir proje. Rüzgar açısından iyi bir mevkide. Yatırım bedeli yaklaşık 160-170 milyon dolar olarak hesaplanabilir. Biz her zaman en verimli türbini bulmaya çalışıyoruz. Yatırım maliyetinden ziyade fizibilitesi önemli, aynı rüzgarla ne kadar elektrik üretebiliriz, ona bakıyoruz.
Yargı kararı nihai karar mı?
Danıştay'ın verdiği bir karar. Dava Daireleri Üst Kurulu'na çıkması söz konusu olabilir. Orman Bakanlığı itiraz etmiş olabilir. Ama izinler için başvurularımızı yaptık, pozitif gelişmeler var. Orman Bakanlığı da şu anda izin verme yönünde hareket ediyor. Gelişmeler pozitif yönde, izliyoruz.
Mehmet KARA