Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Enerji ve Petrol Ofisi Grubu iş birliği ile Türkiye’nin gelişmekte olan elektrikli araç şarj ağı genişleyecek. 1 milyar lira yatırımla PO’nun bazı istasyonlarında tamamen yenilenebilir enerji kaynağı sertifikalı yüksek hızlı şarj cihazları kurulacak.
Borusan Holding ve Energie Baden-Württemberg AG’nin (EnBW) ortak girişimi Borusan EnBW Enerji, Petrol Ofisi Grubu ile Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyon ağını genişleterek yeni bir dönemi başlatacak iş birliğine imza attı. İlk aşamada, Petrol Ofisi’nin Türkiye genelindeki 2000 akaryakıt istasyonu arasından önceliklendirilen lokasyonlarda 1 milyar TL yatırım yapılacak.
İstasyonlarda kullanılacak ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı sertifikalı yüksek hızlı şarj cihazları ile elektrikli araçlarda batarya doluluk oranı 30 dakika içerisinde yüzde 80’e ulaşabilecek. Bu iş birliği kapsamında şarj edilecek araçlarla her şarj noktası yaklaşık 4500 ton karbon salımını engelleyecek.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMADA ÖNEMLİ BİR ADIM”
Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar yaptığı açıklamada, Türkiye’de geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre bu sene yaklaşık 5 kat daha fazla elektrikli otomobil satışı gerçekleştirildiğini ve elektrikli araçlarda 2023 satış hedefinin şimdiden yakalandığını hatırlattı. Elektrikli araçlara yönelik bu talep doğrultusunda elektrikli şarj cihazlarına sahip istasyon ihtiyacının karşılanmasının ve elektrikli araç alımlarının teşvik edilmesinin, karbon nötr bir gelecek için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kafadar şöyle devam etti:
“Her anlamda sürdürülebilirliği sağlamanın en önemli hedef haline geldiği bu dönemde gerçekleştirilen bu çok değerli iş birliğinin ülkemizin 2053 yılı net sıfır emisyon yolculuğunda ve dünyamızın sürdürülebilirliğini sağlamada önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.”
“EV PAZARINDAKİ MENZİL VE ERİŞİM SORUNUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ”
Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu da yaptığı değerlendirmede, “Sayısı 2 bine yaklaşan istasyonlarımız ve entegre süreçlerimiz sayesinde, elektrikli araç pazarındaki menzil ve erişim sorununu ortadan kaldırarak piyasadaki en kaliteli şarj teknolojisini tüm Türkiye’de erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. 1,5 milyon ton karbon salımını engelleyerek hem Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine somut katma değer sağlayacak hem de elektrikli araçların kitlelere ulaşmasında fark yaratacağına inandığımız bu önemli iş birliğinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.