Boru hattı robotunun maliyeti, tek sefer kiralamanın beşte biri

İGDAŞ ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Boru İçi Gözetim Robotu, İstanbul’daki doğal gaz boru hatlarını baştan sona tarayarak olası hasar ve korozyonları tespit edecek. Robot, İGDAŞ'a kiralama maliyetinin sadece yüzde 20'sine maloldu.

Enerji Günlüğü - İGDAŞ ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Boru İçi Gözetim Robotu, İstanbul’daki doğal gaz boru hatlarını baştan sona tarayarak olası hasar ve korozyonları tespit edecek ve erken müdahale etme imkânı sağlayacak. Tek seferlik kiralama maliyetinin beşte birine malolan robot, kamu kaynaklarının ekonomik kullanılmasına da iyi bir örnek oluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ABD’den sonra doğal gaz boru hatlarını kendi denetleme robotuna sahip ikinci ülke olacak. İBB şirketi İGDAŞ ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Boru İçi Gözetim Robotu tanıtıldı. İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, İGDAŞ Boru İçi Kontrol Robotu tanıtım toplantısında, cihazı çalıştırıp tablet bilgisayar üzerinden test etti.

ÜÇ BOYUTLU HARİTALARLA HATLARIN GÜVENLİĞİ TAKİP EDİLECEK

Akıllı robot kentteki binlerce kilometrelik doğal gaz boru hattını kesintisiz olarak baştan sona tarayacak. Yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek olan Robot, hatları gezerek korozyonları önceden tespit edip, çevresel etkilere bağlı bozulmaları görebilecek. Akıllı robotlar, çıkardığı üç boyutlu haritalarla hatların güvenliğini takip etme imkanı sunacak.

MİLYONLARCA DOLAR TASARRUF SAĞLANACAK

Proje ile İGDAŞ’ın hat denetleme, bakım ve onarım amaçlı uzun vadeli planlamalarında 5,5 ila 8 milyon dolar tasarruf sağlanacak. 

Ayrıca İstanbul’daki deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atılmış olacak. Muhtemel İstanbul depremi sonrasında doğal gaz hatları, robotla çok hızlı bir şekilde taranarak hasarlı hatlar tespit edilecek erken müdahale imkanına sahip olunacak.

GELİŞTİRMENİN MALİYETİ, KİRALAMANIN BEŞTE BİRİ

Etkinlikte konuşan İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, sadece 12 ve 16 inç genişliğindeki hatlarda robotik izleme kiralama maliyetlerinin bugün için kilometre başına 10 ila 15 bin dolar arasında olduğuna dikkat çekerken, “Sadece geniş hatlarımızı belli periyotlarda izlemek için, her defasında toplam 5,5 ila 8 milyon dolar maliyetle karşı karşıya kalıyoruz. Oysa kendi izleme robotumuzun üretilmesinin bize maliyeti, tek seferlik kiralama maliyetinin kabaca beşte biri oranında. Projenin değerine ve önemine bir de bu açıdan bakmak lazım” diye konuştu.

Kamunun kaynaklarının akıl ve bilimle yönetilmesi gerektiğini belirten Genel Müdür Özmen, “Uzun vadeli planlama işte böyle bir şey; Kaynakların ekonomik kullanılması böyle bir şey; Depreme hazırlanmak; vatandaşa hizmet verirken onun konforunu ve güvenliğini birlikte sağlamak işte böyle bir şey. İstanbul’a hizmet ederken teknolojinin kullanılması tam da böyle bir şey. Ortaya koyduğumuz bu güzel örnek için gururluyuz, mutluyuz” dedi.