Borsa İstanbul’un en büyüklerinin iklim karnesi çıkarıldı

BIST-30’da sadece 6 şirketin net sıfır emisyon için hedef tarihi bulunurken, yalnızca 11’inin karbon nötr için hedef tarihi bulunuyor.

Enerji Günlüğü - Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük 25 şirketten sadece 6 şirket emisyonlarını belirli bir tarihte net sıfır seviyesine indirmeyi hedefliyor. 

İklim için 350 Derneği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan BIST 30 Firmalarının Görünümü raporu Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük 30 şirketin iklim için neler yaptığını mercek altına alıyor. Bankaların hariç tutulduğu çalışmada 25 şirkete odaklanılıyor. Rapora göre, şirketlerin hemen hemen hiçbiri iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli çaba göstermiyor.

SADECE 6 ŞİRKETİN NET SIFIR İÇİN HEDEF TARİHİ BULUNUYOR

İncelenen 25 şirketten yalnızca altısının (Arçelik, Sabancı Holding, Aselsan, Vestel, Şişecam ve Pegasus) net sıfır için hedef tarihi bulunuyor. Yani bu şirketler belirli bir tarihte, enerji verimliliği, elektrifikasyon ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak gibi seçeneklerle emisyonlarını net sıfır seviyesine indirmeyi hedefliyor. 

11 ŞİRKETİN KARBON NÖTR İÇİN HEDEF TARİHİ VAR

Öte yandan, yine bu 25 şirket arasından yalnızca 11 şirketin de karbon nötr için hedef tarihi bulunduğu belirtiliyor. (Arçelik, THY, Ford Otomotiv, Sasa Polyester, Aselsan, Turkcell, Tekfen, Tofaş, TÜPRAŞ, Pegasus ve Koç Holding). Yani bu şirketler sebep oldukları toplam emisyon ile, çevreci yatırımları sayesinde telafi ettikleri emisyon miktarını dengelemeyi hedefliyor.  

BORSANIN EN BÜYÜK 25 ŞİRKETİNİN %92’Sİ CİDDİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Diğer yandan, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimsel anlamda attığı adımları değerlendiren ESG derecelendirmesinde yalnızca iki şirketin ESG skoru özelinde düşük riskli olduğu, 12 şirketin ise orta riskli olduğu ortaya koyuluyor. Yüksek ve ciddi yüksek ESG skoru alan şirket sayısı ise 11 olarak açıklanıyor. Yani yüksek ve ciddi yüksek riskli şirket oranı yüzde 44 iken düşük riskli şirket oranı yalnızca yüzde 8. Başka bir deyişle raporda, borsanın en büyük 25 şirketinin yüzde 92’sinin çevresel ve sosyal açıdan ciddi risklerle karşı karşıya olduğu söylenebilir.

4 ŞİRKET SINIRDA KARBON MEKANİZMASINDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK

Raporda belirtilen dört şirketin ise AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan çok ciddi anlamda olumsuz etkileneceği kaydedilerek bu şirketler demir-çelik sektöründen Erdemir ve Kardemir ile gübre sektöründen Gübretaş ve Hektaş olarak sıralandı.