Boğaziçi’nden jeotermal yatırımcısına müjde

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle daha düşük ısıyla daha yüksek enerji üretimini başardı....

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle daha düşük ısıyla daha yüksek enerji üretimini başardı. Böylece jeotermal ve konsantre güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapmanın maliyeti aşağıya indi. 

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’taki Sarıtepe Kampüsü’nde enerji teknolojileri üzerine yürütülen çalışmlalarda olumlu sonuçlar elde edildi. Söz konusu çalışmalar, 2015 yılında hayata geçirilen Boğaziçi Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda (BUKET) yürütüldü. 

Bu kapsamda, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Anlaş ve Kilyos Sarıtepe Kampüsü Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Bedir tarafından BURET bünyesinde sürdürülen “Güneş, jeotermal, atık ısı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak güç üreten ısıl çevirim teknolojileri’’ projesi tamamlandı. Çalışma çerçevesinde, teknolojisi sanayi işbirliği ile düşük sıcaklıklardaki ısı kaynaklarının kullanıldığı Organik Rankine Çevrimi enerji teknolojileri geliştirildi. Bu sistemde, su ve yüksek basınçlı buhar yerine, sudan daha düşük sıcaklıkta kaynayan, organik akışkanlar kullanılıyor. Elektrik üretimi için geleneksel olarak çok düşük kabul edilen ısı kaynaklarının başında jeotermal kaynaklar, atık ısı ve güneş geliyor. 

JEOTERMAL VE TERMAL GÜNEŞ İÇİN BİREBİR

Geçmişte 90 derecenin altındaki jeotermal kaynaklar elektrik üretimi açısından cazip bulunmazken, geliştirilen teknoloji sayesinde daha düşük ısıdaki jeotermal kaynaklardan da elektrik üretimi gerçekleştirilebilecek. Güneşin ısısından elektrik üretimini gerçekleştiren Konsantre Güneş Enerji’si (CSP) sistemleri de Boğaziçi Üinversitesi’nin geliştirdiği teknoloji sayesinde daha verimli tesisler kurulmasına imkan tanıyor. 

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi, ABD’de ise Arizona State ve Washing Universitesi (St. Louis) ile yenilenebilir enerjiler kapsamında akademik işbirliği içinde olan Boğaziçi Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Grubu, hali hazırda Türkiye’de hem otomotiv hem de enerji sektörünün organik rankine çevriminin sanayide kullanılması için uygulamaya yönelik araştırmalar gerçekleştiriyor. Avrupa’da bir benzerine nadir rastlanabilecek laboratuvar ortamında üretilen veri sanayi ile paylaşılıyor. Laboratuvarda Organik Rankine Çevrimi’nin yanı sıra Rüzgâr Tüneli, Genleştirici Test Sistemi ve Yoğunlaştırıcı Güneş Sistemi gibi ekipmanlarla çalışmalar yürütülüyor.