Bodrum’a entegre katı atık bertaraf tesisi kurulacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 65 milyon 600 bin lira yatırımla turizm beldesi Bodrum’da evsel atıkları düzenli depolayıp geri dönüşümünü sağlayacak tesis kuracak.

Enerji Günlüğü - Muğla Büyükşehir Belediyesi, 65 milyon 600 bin lira yatırımla turizm beldesi Bodrum’da evsel atıkları düzenli depolayıp geri dönüşümünü sağlayacak tesis kuracak.

Mevcut durumda düzensiz depolama alanında vahşi depolama suretiyle bertaraf edilen Bodrum İlçesi mülki sınırları içerisinde toplanan evsel nitelikli katı atık atıklar artık düzenli depolanacak. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Çamarası Mahallesi sınırları içerisinde N19-d3 ve N19-d4 paftaları üzerinde toplam 860.766,21 metrekarelik orman sahasında "Bodrum Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi" kurulması ve işletilmesi planlanıyor.

ÜÇ AYRI TESİS KURULACAK

Tamamı orman arazisi sahada kurulacak tesis için 65 milyon 600 bin lira yatırım yapılacak. Proje kapsamında Mekanik Ayırma Tesisi, Kompost Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi yapılacak. Entegre tesise kabul edilecek atıklar kurulacak Mekanik Ayırma Tesisi’nde işleme tabi tutulacak ve içerisindeki geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. Ayrıştırma işlemi sonucu geri kazanımı mümkün olmayan atıklar II. Sınıf Düzenli Depolama Sahası’nda düzenli depolama suretiyle bertaraf edilecek. Mekanik Ayırma Tesisi’nden elde edilecek biyobozunur atık ise Kompost Tesisi’ne iletilecek ve biyobozunur atıktan kompost ve/veya gübre üretilebilecek. Kompost Tesisi’nden gelecek bakiye atıklar ise yine II. Sınıf Düzenli Depolama Sahası’nda düzenli depolama suretiyle bertaraf edilecek. 

Tesisten Bodrum Belediyesi dışında Bitez Mahallesi, Göltürbükü Mahallesi, Gümüşlük Mahallesi, Gündoğan Mahallesi, Konacık Mahallesi, Mumcular Mahallesi, Ortakentyahşi Mahallesi, Turgutreis Mahallesi, Yalı Mahallesi ve Yalıkavak Mahallesi yararlanacak.
Projenin inşaat aşamasının 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanmakta olıp, işletme süresinin ise 29 yıl olması öngörülüyor. 

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi gereği katı atık hizmetlerini yapmak ve yaptırmak, 15. maddesi gereği de katı atığın toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması belediyelerin yükümlülüğünde bulunuyor.

Enerji Günlüğü