BM: Temiz enerjiye 2035’a kadar yılda 2,4 trilyon dolar yatırım yapılmalı

Enerji Günlüğü - BM, hızlı iklim değişikliğinin yavaşlatılması için, dünyanın temiz enerjiye 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar yatırım...

Enerji Günlüğü - BM, hızlı iklim değişikliğinin yavaşlatılması için, dünyanın temiz enerjiye 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar yatırım yapması ve 2050'ye kadar kömür yakıtlı enerji santrallerini kullanımını sıfırlaması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler yayınladığı rapor ile küresel ısınma konusunda bir kez daha uyardı. BM, küresel ısınmanın mevcut hızı ile devam etmesi halinde sıcaklıkların 2030-2052 arasında 1,5 derece artacağını savundu. BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) geçtiğimiz hafta Güney Kore'nin Incheon kentinde yaptığı toplantı ile nihai şeklini verdiği ve hükümetler tarafından onaylanan rapora göre, sanayileşmenin karbondioksit salımını artırmasına bağlı olarak 1800'lerin ortasından bu yana sıcaklık 1 derece arttı. Mevcut artış hızı yavaşlatılmadığı takdirde 2030-2052 döneminde küresel sıcaklık 1,5 derece daha artacak ve doğa için riskler ortaya çıkacak. 

KÖMÜR YAKITLI SANTRALLER 2050’DE SIFIRLANMALI

Rapor'da ayrıca karbon salımının azaltılması için Paris'te ortaya konan hedeflerin, 2030 sonrasında daha büyük ve daha iddialı azaltımlar yapılsa bile, yeterli olmadığı savunuldu. BM, son buzul çağından bu yana görülen en hızlı iklim değişikliğinin yavaşlatılması için, dünyanın temiz enerjiye 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar yatırım yapması ve 2050'ye kadar kömür yakıtlı enerji santrallerini kullanımını sıfırlaması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ EN ÇOK YAŞAYAN ÜLKE

Türkiye iklim değişikliği etkilerini en fazla yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye istatistik Kurumu verileri Türkiye’de afetlerin her geçen yıl arttığını ve ortalama sıcaklıkların ise halihazırda 1970’e göre 1,5ºC yükseldiğini gösteriyor.

RAPORDAKİ ÖNEMLİ BULGULAR

Raporda vurgulanan diğer önemli bulgular ise şu şekilde:

  • İnsanlar, yeryüzünün sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1,0ºC ısınmasına sebep oldu.
  • Halihazırdaki 1°C derecelik küresel ısınmanın sonuçları, aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve Arktik deniz buzlarının erimesi ve diğer değişimler olarak şimdiden yaşanıyor.
  • Küresel ısınmayı 1,5ºC ile sınırlandırmak, ekolojik sistemler ve yaşam alanları üzerindeki birçok kalıcı etkinin önlemesi anlamına geliyor.
  • 1,5ºC sınırını geçmemek için küresel emisyonların 2030 yılında 2010 yılına göre yüzde 45 azaltılması, 2050 yılında ise tamamen sıfırlanması (net -sıfır) gerekiyor.
  • 1,5°C sınırlanmak için, tarım, enerji, sanayi, bina, ulaşım ve şehirlerde “hızlı ve geniş kapsamlı” dönüşümler gerekiyor.
  • Şu anda Paris Anlaşması kapsamında verilen taahhütler, küresel ısınmayı 1,5°C’de sınırlandırmaya yetmiyor. Ülkelerin, en kısa zamanda taahhütlerini yenilemesi gerekiyor.

BM'DEN KÜRESEL ISINMA UYARISI

KÜRESEL ISINMAYA ÇÖZÜM YOLLARI ONAYLANACAK