BM İklim Eylem Zirvesi’nde iklim değişikliği desteğinde somut öneri yok

BM Genel Kurulu sırasında İklim Eylem Zirvesi’nde Aralık ayında COP28'de fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına yönelik bir tarihe ihtiyaç olduğu belirtildi.

Enerji Günlüğü - BM İklim Eylem Zirvesi’nde iklim değişikliğinin artan etkileri ve en kırılgan durumda olanları destekleme ihtiyacı kabul edildi ancak bunun nasıl yapılabileceğine dair somut öneriler sunulmadı. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres dün New York'taki BM Genel Kurulu sırasında İklim Eylem Zirvesini topladı. Zirvede, ekonomilerimizin karbonsuzlaştırılmasının dönüm noktalarına ulaştığı ve rekabet gücünü artırdığı ve bataryaların ülkelere fosil yakıt piyasalarından enerji güvenliği, bağımsızlık ve esneklik elde etme şansı sunduğu belirtildi. IEA İcra Direktörü Fatih Birol'a göre "Temiz enerji harekete geçiyor. Hem de hızlı bir şekilde. Hem de pek çok insanın düşündüğünden daha hızlı." 

Ancak ülkelerin aynı zamanda geçiş sürecine ve bu süreçteki ekonomilere ve toplumlara hizmet edecek adil tedarik zincirleri oluşturmak için birlikte çalışmaları ve herkesin kaynak çıkmazından kaynak nimetlerine geçmeleri gerekeceği belirtildi. 

FOSİL YAKITLAR KULLANIMDAN KALDIRILMALI

2019'daki bir önceki BM İklim Eylem Zirvesi'nden bu yana büyük bir değişimle, neredeyse tüm Devlet Başkanları fosil yakıtların kullanımdan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. AB Komisyonu Başkanı Ursula vonder Leyen, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Tuvalu Başbakanı Kausea Natano, Marshall Adaları Cumhuriyeti Devlet Başkanı David Kabua ve diğerleri fosil yakıtların kullanımdan kaldırılması gerektiğine işaret ettiler. 

ABD VE ÇİN KATILAMADI

Zirve öncesinde Antonio Guterres Hızlandırma Gündemi’ni (Acceleration Agenda) ortaya koymuş ve sadece 'harekete geçenlerin' ve ‘uygulamacıların’ katılmasına izin verileceğini söylemişti. 100'den fazla ülke başvuruda bulunurken, başta en büyük iki ülke olmak üzere pek çok büyük emsiyonlara sahip ülkeler katılamadı: ABD ve Çin. 

KAYIP VE ZARAR

COP27'de bir kayıp ve zarar fonu kurulmasına yönelik anlaşmanın ardından, uluslararası finans kuruluşları ve çok taraflı kalkınma bankaları konuyu görüşmek üzere ilk kez bir araya geldi. Beklentilere rağmen somut detaylar ortaya çıkmadı ve birçok kişi gerçek finansman düzenlemeleri hakkında çok az tartışma olduğunu savundu. En çok etkilenen ülkelere olan inancın korunması için COP28 öncesinde bu durumun değişmesi gerekecek.