BM en kapsamlı iklim raporunu yayınladı

Enerji Günlüğü – BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, önümüzdeki 10 yıl içinde sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için hala bir fırsatın...

Enerji Günlüğü – BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, önümüzdeki 10 yıl içinde sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için hala bir fırsatın olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı İklim Değişikliği Hükümetlerarası Panel’i (IPCC) şimdiye kadar hazırlanan raporlardan oluşan sentez 5. Değerlendirme Raporu’nu açıkladı. 5.000 sayfalık raporda, global ısınmanın daha fazla aşırı sıcağa, şiddetli yağmurlara, okyanuslardaki asit seviyesinin artmasına ve deniz seviyelerinin yükselmesine yol açtığı belirtildi.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, hala bir şeyler yapmak için zaman olduğunun altını çizerek, "Bilim sözünü söyledi. Bu mesajda hiçbir belirsizlik yok. Liderler harekete geçmeli, zaman bizim lehimize değil" dedi.

Alınacak önlemlerin ekonomik büyümeyle paralel gitmesinin mümkün ve önlem alınması için bilim ve araçların uygun olduğunu vurgulayan Ban, “İşlerimize her zaman olduğu gibi devam edersek, önümüzdeki 10 yıl içinde sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma fırsatımız kaçmış olacak. Gaz salınımı yarın dursa bile iklim değişikliği ile bir süre daha yaşamak zorundayız. İyi haber ise eğer şimdi vakit kaybetmeden ve kararlı bir şekilde harekete geçersek daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için gerekli araçlara sahibiz.” dedi.

Raporda hükümetlerin yönetilebilir maliyetlerle iklim değişikliğini durdurabileceğine dikkat çekilirken, 2100 yılına kadar sera gazı salınımının sıfıra indirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

RAPOR BİR EL KİTABI OLACAK

Raporda mücadele için enerji kaynaklarının nasıl değiştirileceğinden, insanların bireysel olarak bile neler yapabileceği sıralanıyor.

Dünyanın her tarafından 900 bilim adamının hazırladığı 5 bin sayfalık rapor şimdiye kadar konu ile ilgili hazırlanan en kapsamlı rapor olma özelliğini taşıyor.

120 hükümet tarafından incelenen ve onay verilen çalışma 2015 yılında Paris’te düzenlenecek konferansta yeni bir küresel iklim değişikliği anlaşmasına imza atması beklenen 200 ülke için el kitabı olacak.

21.YÜZYIL KİLİT ÖNEMDE

Raporda Çİn, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin en çok sera gazı salınımı yapan yerler olduğu belirtiliyor.

21. yüzyılın kilit önemi olduğu vurgulanırken, bir şeyler yapılmazsa yüzyılın sonunun çok şiddetli geçeceği ve geri döndürülemeyen küresel etkileri olacağı belirtildi.

Bu etkilere örnek olarak ise Grönland’ın eriyen buzullarının bir çok kıyı kesimini veya şehri bataklıklara çevireceği, yiyecek yetiştirmek için hayati öneme sahip Muson yağmurlarının kesilmesi gösteriliyor.

IPCC VE RAPORLARI

Birleşmiş Milletler ile Dünya Meteoroloji Örgütü’ne üye ülkelerden oluşan “İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli (IPCC) 5 ila 7 yılda bir dünyanın iklim sisteminin geldiği durum ile ilgili değerlendirme raporları hazırlayarak duyuruyor. Bu raporlardan ilki 1990, ikincisi 1996, üçüncüsü 2001 ve dördüncüsü 2007 yılında yayınlandı.

IPCC’nin 5. Değerlendirme Raporu, son 13 ayda parçalar halinde açıklandı. Küresel iklim değişikliğinin bilimsel temelleri ve geleceğe dair ilgili öngörüleri içeren ilk bölümünün ardından iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri ile iklim değişikliğine uyum için seçeneklerin değerlendirildiği ikinci çalışma grubu raporu ve iklim değişikliğiyle mücadele için uygulanabilecek stratejiler, politikalar ve araçlara odaklanan üçüncü çalışma raporu yayınlanmıştı. Bu raporların ardından üç çalışma grubunun değerlendirmelerini bir araya getiren Sentez Rapor (5. Değerlendirme Raporu AR5) Kopenhag’da açıklanmış oldu.