Birol: Yenilenebilir yatırımlarda şebeke esnekliği geliştirilmeli

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının %10’un üzerinde olması...

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının %10’un üzerinde olması halinde yatırımların mutlaka şebeke esnekliğini geliştirecek şekilde olması gerektiğini söyledi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtımını gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin büyümesinin olumlu olduğunu ancak bazı sorunları da beraberinde getirdiğini kaydederek, yatırımların mutlaka şebeke esnekliğini geliştirecek şekilde olması gerektiğini ifade etti. 

Birol, "Yenilenebilir ile ilgili yatırımlar güzel ama bir sorun var. Güneş olmazsa rüzgar esmezse ne yapacağız. Şebekelerde bir esneklik olmalı. Şuna bakıyoruz; eğer rüzgar ve güneşin toplam elektrik üretimindeki payı %10’lar civarındaysa mevcut sistemde bazı esnekliklerle bu sorunu çözebiliriz ama fazlaysa yeni yatırımların mutlaka bu esnekliği geliştirecek şekilde olması gerekiyor. Elektrik depolama teknolojilerinden yararlanmak lazım. Yenilenebilir enerjinin büyümesi güzel ama bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Hükümetlerin yoğunlaşması hem yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırma hem de arz güvenliğini nasıl sağlarım üzerinde olmalı. Elektrik talebi ile rüzgar ve güneş elektriği arasındaki dengenin çok iyi sağlanması lazım” ifadesini kullandı. 

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İKLİM SORUNUNA ÇÖZÜM DEĞİL

Dünya enerji talebinin büyüdüğünü fakat elektrik talebindeki büyümenin bundan iki kat daha fazla olduğunu belirten Birol, bu durumun iklim değişikliğine çözüm olduğu anlayışının yanlış olduğunu kaydetti. Birol, “Elektrifikasyon iklim değişikliğine çözümdür anlayışı var. Kesinlikle hayır. Bu elektriği nasıl ürettiğinize bağlı. Elektrikli araçların yarısı Çin’de diğer yarısı dünyada üretiliyor. Kaplumbağa VW araba mı elektrikli araba mı iklim açısından daha zararlı? Elektrikli araç. Çünkü elektriğin büyük bir kısmı kömürden üretiliyor” dedi.

DÜNYA ENERJİSİNİN YÖNÜNE HÜKÜMETLER KARAR VERECEK

Dünyada enerjinin ne yöne gideceğine karar verecek olanın esas olarak hükümetler olduğuna dikkat çeken Birol, “2040 yılına kadar enerji arz yatırımları 42.3 milyar dolara ulaşacak. Bunun yüzde 70’i direkt yada indirekt olarak hükümet politikaları ile  yapılacak. Her yıl 2 trilyon yatırım yapılıyor. Yatırımların sadece %30’u fiyatlara tepki olarak yapılıyor. Hükümetlerin o bakımdan doğru kararlar alması son derece önemli” dedi.  

Sabiha KÖTEK - İstanbul