Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, mevcut yüksek enerji fiyatları ve iklim krizi hassasiyetleri nedeniyle nükleer enerjiye ilginin arttığını belirterek, “Nükleer enerji konusunda rüzgar bence tersine döndü” dedi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen ''Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye'ye Yansımaları'' temalı Konferans’da değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Dr. Fatih Birol, nükleer enerjinin doğru partnerler, doğru teknolojiler ve doğru regülasyonlar ile yapılması halinde hem enerji güvenliği hem de iklim değişikliği konusunda önemli opsiyonlardan bir olduğunu düşündüğünü kaydetti. Fukuşima Nükleer felaketi ardından hükümetlerin ve piyasaların nükleer enerji konusuna soğuk yaklaştığını belirten Birol, “Ama nükleer enerji konsundan rüzgar bence tersine döndü. Bunun nedeni de hem mevcut yüksek enerji fiyatları hem de iklim değişikliği konusunda yenilenebilir enerjinin tek başına yetmeyebileceği, başka sıfır emisyon teknolojilerine ihtiyaç olduğunun insanlar tarafından kavranması” dedi.
"UFUKTA YENİ BİR DÜNYA ENERJİ SİSTEMİ DOĞUYOR"
Birol, dünyada enerji alanında değişimin başladığını ve hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Ufukta yeni bir dünya enerji sistemi doğuyor” dedi.
“Ne petrolde ne doğal gazda bir kıtlık yok” diyen Birol, önemli olanın bu kaynakların piyasaya gelmesi olduğunu kaydetti. Doğal gaz fiyatları konusunda da Rusya’yı işaret eden Birol, Rusya'nın özellikle Avrupa pazarına ihracatını arttırır ve hava koşulları da çok sert geçmezse fiyatlarda bir rahatlama görülebileceğini, ama tersi olursa gaz fiyatlarının yüksek seyretmesinin mümkün olduğunu ifade etti.
Petrol piyasalarında ise 80 dolarlar düzeyinde seyreden petrol fiyatlarının üreticilerin tutumlarına bağlı olduğuna dikkat çeken Birol, “Üreticiler vanaları açma konusunda tutumlarını değiştirip de zaten kırılgan olan dünya ekonomisine katkıda bulunmak isterlerse üretimi arttırıp yardımcı olabilirler” dedi. Birol gelecek yıl itibariyle normal şartlar altında petrol piyasalarında bir rahatlama beklediklerini söyledi.
“ENERJİDE MÜTHİŞ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR”
İklim değişikliğine de değinen Birol, iklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerjiden kaynaklandığını ve dolayısıyla iklim değişikliğine bulunacak çözümün de enerji sektöründen geçtiğini hatırlattı. Birol, “Enerji sektöründe müthiş bir enerji dönüşümüne ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
2050 yılına kadar emisyonların sıfırlanması için bir yol haritası hazırladıklarını hatırlatan Birol, bunun için gerekli değişimlerin tarihte eşi benzeri olmamış değişimler olması gerektiğini belirtti. ‘Muazzam iddialı ama hepimiz için önemli olan’ bu hedefe ulaşmak için insanlığın 3 ev ödevi olduğunu kaydeden Birol bu ödevleri 2030 a kadar yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini üç kat arttırmak; şu anda piyasada olmayan ama araştırma geliştirme geliştirme faaliyetleri olan yeni temiz enerji teknolojilerini inovasyon yoluyla enerjinin bir parçası haline getirmek ve şu anda kullandığımız fosil yakıtların tüketiminde büyük bir düşüş olması olarak sıraladı.
GLASGOW’DAN ÇIKAN EN GÜÇLÜ MESAJ
Birol konuşmasında çok sayıda ülkenin 2050 net sıfır emisyon hedefleri koyduklarını hatırlatarak, IEA olarak bu hedefleri toplayıp bir araya getirdiklerini ifade etti. Eğer bu ülkelerin dediklerini yaparlarsa dünyadaki hava sıcaklığının 1.8 derece artacağını belirten Birol, “Bu artış olmasa bile, biraz daha yüksek bir artış olsa bile artık Glasgow’dan enerji yatırımcılarına çok açık bir mesaj gitti. O da şu: Sen bundan sonra fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam edersen riskli olabilir” dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul