Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, ABD ekonomisinin, kaya gazı başta olmak üzere ucuz enerji imkanları sayesinde eski günlerine dönebileceğini söyledi. Birol, kaya gazı üretimindeki çevresel kaygıları giderebilecek teknolojiler geliştirildiğini ve kaya gazı üretiminin hızla büyüyeceğini de anlattı.
Fatih Birol, Ankara'da devam eden Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EİF) bugünkü açılışında yaptığı konuşmada, gaz için altın çağın başladığını söyledi. Bu gazın üretim aşamalarında ciddi çevre sorunlarına yol açıldığına dikkati çeken Birol, bu yüzden Avrupa'da Fransa, Almanya ve Bulgaristan'ın kaya gazının aranmasını dahi yasakladığına dikkati çekti. Kaya gazını, "toprağın altındaki, 10 yıllarca yetebilecek bir hazine" olarak nitelendiren Fatih Birol, çevre kaygıları nedeniyle bu hazineden yararlanılamamasını ise "can sıkıcı bir durum" olarak değerlendirdi. Birol "Artık son teknoloji kullanılarak bu sorunlar minimize hale getirilmeye başlandı" ifadelerini kullanarak geleceğe dair oldukça umutlu konuştu. Birol sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kaya gazı üretimiyle ilgili sıkıntılar giderilirse dünyadaki mevcut gaz dengelerinde önemli bir değişim yaşanacak. Kaya gazı üretiminde, Çin, Amerika ve Avustralya başı çekiyor. Sadece bu üç ülkeden gelecek kaya gazı üretimi bütün dünyadaki doğalgaz üretimine eşit olacak."
ABD UCUZ ENERJİYLE ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK
ABD'de doğalgazın yavaş yavaş kömürün rolünü azalttığını belirten Fatih Birol, Avrupa'da ise tam tersine yeniden kömüre ağırlık verilmeye başlandığını anlattı. ABD'deki gaz fiyatlarının Avrupa'ya göre 5 kat, Japonya'ya göre 7 kat daha ucuz olduğuna işaret eden Birol, bu durumun Amerikan ekonomisine önemli katkılar yaptığını dile getirdi. Birol, daha önce Amerika'yı terk eden büyük enerji şirketlerinin kaya gazı arama ve üretimine dönük yatırım fırsatları nedeniyle ülkeye tekrar dönüş yaptığını vurgulayan "Amerikan ekonomisinin önümüzdeki yıllarda ucuz enerji ile tekrar eski parlak günlerine dönmesi sürpriz olmamalı" dedi.
Birol, kaya gazı konusundaki gelişmelerle ABD ve Çin'in, Avrupa ile Japonya karşısında ekonomik olarak çok daha avantajlı hale geleceğini savundu.