Birol: Enerji politikaları sürdürülebilir kalkınma hedefleri için yeterli değil

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, enerji sektörünün dünyayı daha sürdürülebilir bir yolda yönetme...

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, enerji sektörünün dünyayı daha sürdürülebilir bir yolda yönetme çabalarının kalbinde olduğunu ancak mevcut ve planlanan politikaların yetersiz olduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, SDG 7 olarak bilinen hedefler çerçevesinde 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınma hedefleri için enerjinin kilit önemde olduğunu ancak bu konuda çabaların yetersiz olduğunu açıkladı.

Birol, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, önümüzdeki on yılın sonuna kadar herkes için uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişim sağlamayı amaçlamaktadır. Enerji sektörü, dünyayı daha sürdürülebilir bir şekilde yönetme çabalarının kalbinde olmalıdır. Enerji sektörünün, dünyayı daha sürdürülebilir bir yolda yönetme çabalarının kalbinde olması gerektiği açıktır. Ancak, verilerimiz ve analizler, mevcut ve planlanan politikaların kritik enerji ile ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmakta yetersiz kaldığını göstermektedir.” İfadesini kullandı.

SDG 7 HEDEFLERİ İÇİN TÜM ÜLKELER SÖZ VERDİ 

Üç yıl önce Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin bir parçası olarak tüm ülkelerin, yoksulluğu sona erdirmek, gezegeni korumak, cinsiyet eşitliğini desteklemek ya da refahı sağlamak için 17 iddialı politika hedefini kabul ettiklerini ve 2030 yılına kadar belirli hedeflere ulaşmaya söz verdiklerini hatırlatan Birol, “Enerji, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin çoğunun kalbinde yer alıyor - elektriğe erişimin genişletilmesi, temiz pişirme yakıtlarının iyileştirilmesi, savurgan enerji sübvansiyonlarının azaltılması, her yıl dünya çapında milyonlarca kişinin ölümüne neden olan ölümcül hava kirliliğinin azaltılmasına kadar. SDG 7 olarak bilinen bu hedeflerden biri, önümüzdeki on yılın sonuna kadar herkes için uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişim sağlamayı amaçlamaktadır.” Dedi.

ENERJİ DÜNYASINDA VERİLER HER ZAMAN KAZANIR

Tüm bu konuların Uluslararası Enerji Ajansı’nın çalışması için temel olduğunu ve IEA’nın enerji sisteminin anlaşılması için veri toplama, teknolojik ağ, araştırma ve politika önerilerine dayanan eşsiz analitik yeteneklere sahip olduğunu belirten Birol, kendisinin de sıklıkla ifade ettiği gibi enerji dünyasında, verilerin daima kazandığını kaydetti.

IEA MERKEZİ BİR ÇEVRİMİÇİ KAYNAK OLUŞTURACAK

Birol, Birleşmiş Milletler’in bu yıl Temmuz ayında New York'ta düzenlenecek olan Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu'nda SDG 7 hedeflerinin ilk derinlemesine incelemesini yapacağını ve bunun da mevcut ulusal politikaların bizi nereye götürdüğü, küresel enerji hedeflerimize ve küresel enerji sisteminin daha sürdürülebilir bir yola nasıl yönlendirileceğine karar vermemiz için iyi bir fırsat olacağını ifade etti. Bu kritik sürece yardımcı olmak için IEA’nın, 2030 Gündemini destekleyen tüm veri ve senaryo projeksiyonlarını merkezileştiren yeni bir çevrimiçi kaynak oluşturmaya karar verdiğini kaydetti.

BAZI DİKKAT ÇEKİCİ VERİLER

Birol açıklamasında SDG 7 hedefleri ve mevcut durum ile ilgili şu noktalara dikkat çekti:

Evrensel elektrik erişiminde (SDG 7.1.1) büyük ilerleme sağlandı. Asya’da ve Sahra altı Afrika'nın bir bölümünde elektrik erişimi olmayan insan sayısı 2000 yılındaki 1.7 milyardan 2016’da 1,1 milyara düştü. Ancak mevcut ilerlemeyle 630 milyondan fazla insanın 2030 yılında hala elektriksiz olacağı tahmin ediliyor.

Yaklaşık 2,8 milyar insan temiz yemek pişirme erişiminden (SDG 7.1.2) yoksun ve günlük yemeklerini biyokütle, kömür ve keroseni gibi atmosferi kirleten ve ciddi sağlık sorunlarına da yol açan yakıtlarla gerçekleştiriyor. Üstelik bu rakam 2000'den beri çok da değişmedi. Eğer daha etkili uygulamalar olmazsa 2030'da 2,3 milyar kişi hala temiz yemek pişirme koşullarından yoksun kalacak.

Geçtiğimiz yıllarda istikrarlı bir şekilde artan modern yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel nihai enerji tüketimindeki payı (SDG 7.2) 2015 yılında % 10'a ulaştı. Bununla birlikte, gerçekten sürdürülebilir bir enerji sistemi elde etmek için, bu payın 2030 yılına kadar iki kattan fazla artarak % 21'e çıkması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmaktan şu anda uzak bulunuyoruz.

Enerji verimliliğinde (SDG 7.3) küresel enerji yoğunluğunda 2000 ve 2015 yılları arasında sağlanan yıllık % 2,2'lik ortalama iyileşme, SDG hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyulan % 2,6'lık hedefin altında. Daha iddialı uzun vadeli iklim hedeflerinin karşılanması için ihtiyaç duyulan % 3,4'lük iyileşmenin ise oldukça uzağında.

Enerji Günlüğü