Birol: Çin temiz enerjiyi tek başına domine ediyor

IEA, Başkanı Fatih Birol, Çin’in piyasayı tek başına domine etttiğine dikkat çekerek, "Dünya ileride temiz enerji konusunda belli başlı ülkelere mi bağımlı olacak?" sorusunu sordu.

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, AB ve ABD’nin temiz enerji teknolojileri alanındaki atılımlarına dikkat çekerek, bu gelişmenin Türkiye için çok kritik öneme sahip olduğunu ve bir an önce güçlü bir şekilde dahil olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen özel bir etkinlikte konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, dünya endüstrisinin temiz enerji ile üretim dönemine girdiğini belirtti.

Birol yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde bataryalar, GES, RES, elektrikli arabalar konusunda ülkeler arası muazzam bir rekabet olduğuna dikkat çekerek, “Petrol ve doğalgazda birkaç ülkeye bağımlı olan dünya, ileride temiz enerji konusunda da belli başlı ülkelere mi bağımlı olacak?” sorusunu sordu.  Birol, “En önemli soru bu. Bu alarm zili, Avrupa’dan Amerika’ya kadar çaldı. Çünkü temiz enerjide, bataryalar, solar güneş panelleri, rüzgâr gülleri gibi kritik malzemelerin hangi ülkelerde üretildiğine baktığınızda, Çin’in payının muazzam olduğunu görüyoruz. Yüzde 50’nin üzerinde paya sahip ve adeta tek başına domine etmiş durumda. Örneğin; dünyadaki bataryaların yüzde 75’i Çin’de üretiliyor. Çin yüzde 75, dünyadaki diğer tüm üreticiler ise yüzde 25. Rüzgârda da öyle, güneşte muazzam. Hidrojende kullanılan ekipman üretiminde de yine son derece büyükler. Çünkü, Çin herkesten önce başladı” ifadelerini kullandı. 

ABD’DEN ÇİN İLE REKABETTE ÖNEMLİ KARAR

Bu konuda Amerika’nın Çin ile yarışmak için çok önemli bir karar aldığını kaydeden Birol, “Amerika kendi temiz enerji teknolojisi sanayisini yaratmak istiyor” dedi. 

Avrupa’nın da Amerika'ya benzer bir şekilde Sıfır Emisyon Sanayi Kanunu çıkardığını vurgulayan Birol, “Temiz enerji sanayisine inanılmaz teşvikler verecek ve aynı Amerika gibi bu yerellik payı şartını koştu. Bu Türkiye sanayisi, ülke ekonomisi için son derece önemli ve kritik bir gelişme. Bu yerlilik payının biraz esnetilerek AB ile serbest ticaret anlaşması yapan ülkelere de genişletilebilmesi halinde ekonomide bir sıçrama, sanayide önemli bir gelişim yaratabilir. Ülkemizin bu konuyu çok ciddi ele alması lazım” dedi. 

“AVRUPA BAŞARDI”

Konuşmasında, 24 Şubat itibari ile enerji ihracatı azalan, askeri ve sübvansiyon harcamaları artan Rusya’nın bütçe açığının üç katına ulaştığına dikkat çeken Dr. Fatih Birol, Avrupa’nın ise bu önemli enerji krizini başarı ile yönettiğini vurguladı. 

Birol, “Avrupa, lisans prosedürlerini hızlandırarak yenilenebilir enerjide sıçrama kaydetti. Güneş ve rüzgar enerjisi yüzde 41 arttı, ısı pompasında yüzde 40, elektrikli araçlarda da yüzde 15 artış kaydettiler. Emisyon ise, beklentilerin aksine artmak yerine yüzde 2,5 azaldı. Enerji gibi kolay olmayan, çok ağır yürüyen, zor gelişen bir sektörde bunu başardılar” açıklamasında bulundu.