Birol: Çin nükleerde bir numara olacak

Enerji Günlüğü - IEA Başekonomisti Fatih Birol,Çin'in yakın gelecekte nükleer enerjide bir numaralı güç olacağını söyledi.Fatih Birol TÜSİAD IEA...

Enerji Günlüğü - IEA Başekonomisti Fatih Birol,Çin'in yakın gelecekte nükleer enerjide bir numaralı güç olacağını söyledi.

Fatih Birol TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada, gelecek yıllarda kurulacak her iki nükleer santralden birinin Çin'de olacağına dikkat çekerek, Çin'in ABD'yi geçerek dünyanın bir numaralı nükleer enerji gücü haline geleceğini söyledi.

Birol, nükleerde inşa halindeki 80 GW'nin yarısının Çin'de olduğunu belirterek, "Çin batıdan aldığı teknolojiyi geliştirip daha fazla santral kurarak daha ucuza nasıl kurulabileceğini öğreniyor. Çin'in yakın zaman içinde dünyadaki en önemli nükleer teknoloji ihracatçısı haline getirebilir. Çin birçok ülkeyle, Almanya, Fransa, ABD, Japonya ve GKore ile rekabet edebilecek noktaya gelecek. Şu anda nükleekrkapasitenin yüzde 50'si OECD'de, yüzde 50'si diğer ülkelerde. Bu denge OECD dışı lehine artacak." dedi.

NÜKLEERİN BOŞLUĞU İYİ DOLDURULMALI

Her ülkenin nükleeri seçme ya da seçmeme konusunda serbest olduğunu ama nükleer enerjiden vazgeçen ülkelerin bu boşluğu hangi teknoljilerle nasıl dolduracaklarını ve bunun o ülke ekonomisine ve çevreye nasıl etkisi olacağını iyi düşünmeleri gerektiğini belirten Birol, bazı ülkelerin bunu yapmayarak hazırlıksız yakalandıklarını söyledi.

BAZI AB ÜLKELERİ NÜKLEERE DÖNEBİLİR

AB'de nükleer kapasitede ciddi bir düşüş gördüklerini ve bunun sonuçları son derece önemli olabilecek bir trend olduğuna dikkat çeken Birol, Avrupa'da şu anda mevcut santrallerin yarısının ömürlerini tamamlayacağını ve yenilerin sayısının çok daha az olacağını söyledi.

AB'nin enerji ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan nükleerden vazgeçme nedeniyleçok ciddi bir sorunla karşılaşacağını belirten Birol, bazı ülkelerin nükleere dönüş yapabileceğini söyledi.

MALİYET DÜŞÜYOR NÜKLEERİN CAZİBESİ ARTIYOR

Maliyet aşağıya indikçe nükleerin cazibesinin arttığını belirten Birol, bir çok ülkenin nükleer enerji güvenliği açısından çeşitlilik yaratmak ve karbondioksit emisyonu çıkarmaması nedeniyle seçtiğini söyledi. Doğalgazın ise karbondioksit emisyonu konusunda o kadar da masum olmadığını ve kömürün yarısı kadar karbondioksit çıkardığını da sözlerine ekledi.

NÜKLEERİN SORUNLARI

Nükleer enerji alanında yaşanan sorunlara da değinen Birol, "Nükleerin bir sorunu da birçok insanın kafasındaki acaba risk var mı sorusu. Şu anda işletme riskleri dışında iki önemli konu var dikkat edilmesi gereken. Nükleer santrallerin de belli bir ömrü var Ömrü dolunca devre dışı kalmalı. Bizim dünya olarak şimdiye kadar ancak 10 santral devre dışı kaldı. Devre dışı kalınca ne yapacağımızı bilmiyoruz.

İkincisi yaklaşık 200 santral hep birlikte devre dışı kalacak. Sökülmesi ve atıkların temizlenmesi lazım. Birçok ülke bu konuda hazırlıklı değil. O bakımdan yeni başlayan ülkelerden sökme devreden çıkarma konusunda hem dtüzenlemeler hem de finansal açıdan hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Üçüncüsü nükleer atıkların bertaraf edilmesi Zaten elde çok ciddi atık var ve yenileri de gelmeye devam edecek. Nasıl depolanacağıkonusunda nihai bir çözüm yok. Fransa, Japonya ABD bu konularda çalışıyor. Bu çalışmaların daha da artması gerekiyor. Nihai bir çözüm bulunursa nükleerle ilgili önemli bir sorunu çözebilir. Bu da daha fazla arge çaışmasından geçiyor. Çözülemeyecek bir sorun da değil," dedi.

Mehmet KARA