Biotrend Enerji, plastik atıkları geri dönüştürecek

Biyokütle santralleri kurup işleten Biotrend Enerji, plastik atıkları polimer hammaddesine (RTF) dönüştürecek tesis kuracak, yılda 30 bin ton karışık plastik atık dönüştürülecek.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin önde gelen biyokütle santrali işletmecilerinden Biotrend Enerji, geri dönüşüm alanında yeni bir yatırımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Şirket plastik atıkları geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine (RTF) dönüştürecek bir tesis kuracak. Karışık plastik atıkların geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine (RPF) dönüştürüleceği tesis, plastikler için döngüsel ekonominin gelişimini mümkün kılacak.

YILDA 30 BİN TON KARIŞIK PLASTİK ATIK İŞLENECEK

Honeywell’in UpCycle Process Teknolojisi kullanılarak hayata geçirilecek geri dönüşüm tesisinin yılda 30 bin metrik ton karışık plastik atığı polimer hammaddesine dönüştürme kapasitesine sahip olması bekleniyor. Biotrend Enerji CEO’su Osman Nuri Vardı, yeni yatırımın Biotrend Enerji’nin sürdürülebilirlik çalışmalarına katkıda bulunacağını ifade etti. 

BAZI PLASTİK ATIKLAR DÖNÜŞTÜRÜLEMİYOR   

Biotrend halihazırda mekanik olarak geri dönüştürülmüş malzemelerin yalnızca küçük bir kısmını geri kazanabiliyor. Bununla birlikte, bazı plastik atıklar kontaminasyon ve plastik üretiminde kullanılan boya ve katkı maddelerinin neden olduğu belirli proses kısıtlamaları nedeniyle mekanik olarak geri dönüştürülemiyor. Mekanik olarak geri dönüştürülemeyen plastikler halihazırda ya Atıktan Türetilmiş Yakıta (ATY) dönüştürülüyor ya da katı atık sahalarında depolanıyor. 

Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Başkanı Uygar Doyuran, yeni yatırımın Biotrend’in küresel bir sorun olan plastik atık meselesine ilişkin çalışmalar yürütmesini sağlayacağını belirtirken “Türkiye, geri dönüştürülebilen plastik çeşitliliğini artırabilecek. Bu da yeni plastik üretimi için fosil hammaddelerin bir kısmına alternatif getirme potansiyeli sunuyor” diye konuştu.