BioStor biyokütle enerji santrali üretime geçti

Sakarya III. OSB’de kurulan Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri Enerji Bakanlığı’ndan kabul alarak üretime geçti.

Enerji Günlüğü - Sakarya III. OSB’de kurulan Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri Enerji Bakanlığı’ndan kabul alarak üretime geçti.

Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait Sakarya’nın Söğütlü İlçesindeki Sakarya III. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 8 MW kurulu güce sahip biyokütleye dayalı elektrik üretim santrali BioStor’un kurulumu tamamlandı. 2018 yılında inşasına başlanan BioStor BES, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan kabul alarak tam kapasite ile elektrik üretimine başladı.

Karadeniz Garanti Enerji’ye ait tesislerde günde ortalama 150 ton biyokütlenin yakılmasıyla elde edilen ısı buhar türbinine aktarılarak elektrik enerjisi elde edilecek. Tesislerin nominal proses buharı üretim kapasitesi saatte on beş ton (15 t/h), en fazla buhar kapasitesi ise saatte otuz ton (30 t/h) seviyesinde tasarlandı. Talep doğrultusunda gerçekleşmesi beklenen, satışa esas buhar miktarı yıllık ortalama 112.500 ton (112.500 t/yıl) olarak hesaplanıyor.

BioStor elektrik santralinde üretilecek elektrik enerjisi, YEKDEM kapsamında teşvikli fiyat ile satılacak. BioStor’un ana yakıtı toz biyokütle, yardımcı yakıtı sıvı yakıt (kalyak veya motorin) ve doğalgaz. Elektrik ve proses buharı üretebilecek şekilde kurgulanan tesislerin ana yakıtı atık tahta ve odun talaşı. Ayrıca ormansal ve tarımsal faaliyet sonucu çıkan her türlü biyokütle de toza dönüştürülerek tesislerde yakılabilecek. Santral temel olarak Yakıt Hazırlama, Buhar Kazanı ve Buhar Türbini ile bunların yardımcı tesislerinden oluşuyor.

Enerji Günlüğü