Biopelet Şanlıurfa’da pelet üretecek

Biopelet Tarım, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kuracağı tesiste günde 96 ton mısır ve pamuk artığını işleyerek pelet üretecek.

Enerji Günlüğü - Biopelet Tarım, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kuracağı tesiste günde 96 ton mısır ve pamuk artığını işleyerek pelet üretecek.

Biopelet Tarım Makine Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Şanlıurfa İli, Viranşehir İlçesi, Şahinli Mahallesi, Tepedüzü Mevkii, Viranşehir Organize Sanayi Bölgesi, yaklaşık 3 bin metrekarelik kapalı alanda “Pelet Üretimi ve Paketleme Tesisi” kurulması planlanıyor.

YILDA 28.800 TON PELET ÜRETİLECEK

900 bin lirayı aşan bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında kurulacak tesiste, hammaddenin öğütülmesi ardından döner fırında üzerine kuru buhar verilerek nem içeriğinin azaltılması ve pres makinesinde peletin şekillendirilmesi şeklinde 96 ton/gün tarımsal artıktan %10 nem içerikli pelet üretimi yapılacak. Planlanan tesis işletmeye alındığında hammadde olarak kullanılacak biyokütle (mısır ve pamuk artıkları) Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden (TİGEM) ve bölgede bulunan çiftçilerin arazilerinden temin edilecek. Tesiste yılda 28.800 ton pelet üretimi gerçekleştirilecek.

Biyokütle, dünyada dördüncü en büyük enerji kaynağını oluşturması yönüyle önemli bir enerji kaynağı konumundadır. Birçok gelişmiş ülke biyoenerjiyi geleceğin temel enerji kaynağı olarak görmektedir. Biyokütle ısınma ve sanayi amaçlı yakma sistemlerinde kullanılabilir. Isınma amaçlı olarak yaygın olarak kullanılan kaynaklardan biri de peletlerdir. Pelet, yakıt olarak; her türlü odun, odun artığı, ormansal atık, tarımsal atık, endüstriyel atıkların kurutulup öğütülerek daha sonra yüksek basınçla preslenerek sıkıştırılması suretiyle yoğunluğu arttırılarak enerji elde maksadıyla kullanılan küçük parçalardır. 

Enerji Günlüğü