Bilim insanları çığır açıcı yeni güneş paneli geliştirdi

İngiltere ve Çin’den bilim insanları daha az maliyetle daha verimli ve kağıttan daha ince yeni bir tür çift yüzlü solar panel geliştirdiler.

Enerji Günlüğü - Çift yüzeyli perovskit güneş hücreleri (PSC), her iki taraftan da ışık yakalayarak güç çıkışını artırma konusunda büyük umut vaat ediyor. Bununla birlikte, arka metal elektrotların optimumun altındaki optik geçirgenliği, ön şeffaf iletken oksitlerle ilişkili karmaşık imalat süreci ile birlikte verimli iki yüzeyli PSC'lerin geliştirilmesini engelliyor. Bilim insanları hem ön hem de arka elektrot olarak tek duvarlı karbon nanotüpleri kullanan iki yüzeyli perovskit paneller için yeni bir yaklaşım geliştirdiler.

İngiltere’deki Surrey Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ile, Çin Bilimler Akademisi, Xidian Üniversitesi ve Zhengzhou Üniversitesi‘nden bilim insanları, güneş enerjisi sektöründe önemli bir yeniliğe imza attılar. Bilim insanları, geleneksel güneş panellerinin maliyetlerini yüzde 70 oranında düşürebilecek, daha verimli ve kağıttan daha ince yeni bir güneş paneli geliştirdiler. 

Çalışma, SWCNT elektrotlarının verimli ve düşük maliyetli iki yüzeyli perovskit fotovoltaikler için potansiyelini gösteriyor. 

ÜRETİM MALİYETLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Nature Communications dergisinde yer alan habere göre bu yeni tür çift yüzlü solar panellerini geleneksel güneş panellerinden ayıran en önemli özellik, karbon nanotüpler kullanarak geliştirilmesi. Bu nanotüpler yüksek elektrik üretimi için optimize edilmiş durumda. Bu sayede üretim maliyetlerinde büyük bir düşüş sağlanıyor. Geleneksel güneş panellerinde genellikle silikon bazlı malzemeler kullanılıyor. 

Karbon nanotüpler yüksek şeffaflık, iletkenlik ve stabilite sunarak %98'in üzerinde iki yüzeylilik faktörüne ve %36'nın üzerinde güç üretim yoğunluğuna sahip iki yüzeyli PSC'lere olanak tanıyor.

KAĞITTAN DAHA İNCE 

Bu nanotüplerin çapı sadece 2,2 nanometre ve 45 bin tanesi bir araya getirildiğinde bile bir kağıt parçasından daha ince bir yapı oluşturuyor. Buna rağmen, bu paneller metrekare başına 36 milliwatt elektrik üretebiliyor. Bu da metrekare başına yaklaşık 360 watt‘a denk geliyor. Geleneksel güneş panelleri metrekare başına yaklaşık 200 watt üretiyor. Geleneksel güneş panelleri, genellikle ön yüzeyde yüzde 75 ile yüzde 95 arasında verimlilik gösterirken, bu paneller, arka yüzeyde yüzde 98’e varan verimlilikle enerji üretiyor.