Beta Enerji'de hedef ciroyu dörde katlamak

Trafo üreticisi Beta Enerji, kapasitesini üçe katlayacak yatırımını devreye alıp, satışlarını her yıl yüzde 50 arttırarak 2026 yılında 350 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Enerji Günlüğü - Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare açık olmak üzere toplamda 65 bin metrekare alanda yağlı ve kuru olmak üzere güç, dağıtım ve özel sargılı farklı tip güç ve gerilimlerde transformatör üreten Beta Enerji, yeni yatırımlarıyla satışlarını arttırmayı hedefliyor.

Beta Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Dağsuyu, düzenlenen basın toplantısında şirketin faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi aktardı. Beta Enerji’nin yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörü, güç transformatörü ve özel sargılı transformatör alanında uçtan uca üretim yetkinliğine sahip bir enerji ve teknoloji markası olduğunu ifade eden Sabit Dağsuyu, “Enerji sektörünü hem yurt içinde hem de yurt dışında yakından takip ediyoruz. 2024 yılı ve sonrası için planladığımız yeni yatırımlar ile Beta Enerji’yi sektörün öncüsü yapmayı hedefliyoruz” dedi.

60’TAN FAZLA ÜLKEYE SATIŞ

Beta Enerji Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Ünal’ın verdiği bilgiye göre, Beta Enerji’nin Adana’daki fabrikanın yanı sıra Afrika’da Etiyopya’da transformatör üretim tesisi ve Uganda Kampala’da test laboratuvarı bulunuyor. Almanya ve Ukrayna’da da yapılanmaları bulunan Şirket, altı kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. “Yeni pazarlara açılmak ve ürün portföyümüzü buna uygun şekilde genişletmek önemli planlarımız arasında” diyen Genel Müdür Ahmet Ünal, 2024’de ihracatta yüzde 40’lara yakın bir büyüme hedeflediklerini söyledi.

TRAFO TALEBİNDE ARTIŞ

Dünyada ve Türkiye’de trafo talebinin artmaya devam edeceğini belirten Ahmet Ünal, bu artışta konvansiyonel enerji kaynaklarından alternatif enerji kaynaklarına geçişin elektrik sektöründe yol açtığı büyüme ile elektrikli araçların yaygınlaşmasının etkili olacağını anlattı. Artan ürün çeşitliliği ve yeni yatırımın tamamlanmasıyla 2026 sonuna doğru çalışan sayısının bugünkünün üç katına çıkacağını anlatan Ünal, “Bu öngörü doğrultusunda ilk adımlarımızı atarak 2023 yılının sonunda yaklaşık 400 olan çalışan sayımızı, 2024 yılının ilk çeyreğinde 500 çalışana taşıdık” diye konuştu. 

KARBON AYAK İZİ RAPORLAMASI

Genel Müdür Ahmet Ünal, Beta Enerji’nin sektör adına pek çok ilklere imza attığını belirtti. Ünal, Beta Enerji’nin 2017 yılında bölgede dördüncü, kendi sektöründe ise ilk Ar-Ge merkezini kuran şirket olduğu bilgisini aktardı. Uzun yıllardır çatı tipi güneş enerji sistemleri ile kendi enerjilerini ürettiklerini belirten Ahmet Ünal şunları söyledi:

“2022 yılına ait karbon ayak izi raporlamasını tamamlayıp Almanya merkezli doğrulayıcı kuruluş (DAKKS) tarafından akrediteli olarak doğrulamasını yapan sektördeki ilk şirketiz. Ayrıca ürettiğimiz ürünleri 3 boyutlu teknolojilere taşıyarak bu alanda Türkiye’deki ilk sanal gerçeklik teknoloji kullanımına imza atan enerji firmasıyız.”

ÜRÜN GAMI GENİŞLİYOR

Beta Enerji Genel Müdürü Ahmet Ünal, yüksek gerilim anahtarlama ürünlerine yaptıkları yatırımlar sayesinde transformatörden elektrikli araç şarj istasyonlarına uzanan geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını söyledi. Ünal “Üretim bandımıza eklediğimiz her ürün çıktısı ile de bu hedeflerimizi büyütmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

PAZAR PAYINI ARTTIRMAK

50 yıllık geçmişiyle Türkiye’deki köklü transformatör üreticilerinden biri konumundaki Beta Enerji, dağıtım trafolarında yüzde 35’lik bir pazar payına sahip. Şirket yeni fabrika yatırımını tamamlayıp kapasite artışı sağladıktan sonra diğer ürünlerde de öne çıkıp, toplam pazardan daha fazla pay almayı hedefliyor. Ahmet Ünal, Cumhuriyetin 100’üncü yılını döviz (dolar – USD) bazında yaklaşık yüzde 60 büyüyerek 90 milyon dolar ciro ile tamamladıklarını söyledi. Ünal “Beta Enerji olarak, yeni yatırımlarımızla beraber her yıl yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme hedefi ile 2026 yılını 310 milyon dolar ciro ile tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

BETA ENERJİ VE TEKNOLOJİ KAMPÜSÜ

Ahmet Ünal, ürün yelpazesindeki artış nedeniyle Beta Enerji’nin mevcut üretim tesisleri talepleri karşılayamaz hale gelince tek çatı altında, Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüsünü kurmak üzere çalışmalara başladıklarını anlattı. Ünal, yaklaşık 130 milyon dolarlık harcama hayata geçirilecek 120 bin metrekarelik Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nün yakın zamanda devreye gireceğini söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜM

Elektrikli araç şarj istasyonu markası Voltgo hakkında da bilgi veren Beta Enerji Genel Müdürü Ahmet Ünal şöyle dedi:

“Elektrikli araçların günlük yaşamımıza hızlıca dahil olması yine aynı hızda elektrikli şarj istasyonu ihtiyacını da beraberinde getirdi. Voltgo yatırımımız da tam olarak bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşti. Voltgo; yazılım ve donanım süreçlerinin tamamını kendi mühendislerimiz ile gerçekleştirdiğimiz, EPDK lisansına sahip elektrikli şarj istasyonu markamız olarak hayatımıza girdi. Bireysel ve kurumsal kullanımlar için DC, AC ve WallBox tipi şarj üniteleri üreten Voltgo, şarj istasyonu işletme lisansına ve haklarına da sahip.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü