Besen: En iyi GES, elektriği en ucuza üretendir

Kalite ve tasarımda kendisini dünyaya kanıtlayan Türkiye güneş enerjisi sektöründe hedef, tüm yeni projelerde en ucuz elektriği üretecek ’optimal santrallere’ ulaşmak.

Enerji Günlüğü - Kalite ve tasarımda kendisini dünyaya kanıtlayan Türkiye güneş enerjisi sektöründe hedef, tüm yeni projelerde en ucuz elektriği üretecek ’optimal santrallere’ ulaşmak.  

Enerji Günlüğü’nün organize ettiği Güneşli Sohbetler’in ilk bölümü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Sohbete GTC Enerji CEO’su Çiğdem Besen, Istrich Enerji CEO’su Kutay Kaleli ve CW Enerji CEO’su Tarık Sarvan katıldı. 

DOĞRU PROJELENDİRME DOĞRU HESAPLAMA

Konuşmasına ekipman seçiminin önemini vurgulayarak başlayan Çiğdem Besen, doğru projelendirme ve doğru hesaplamanın kuruluş aşamasında olmazsa olmazlar olduğunu söyledi. Besen, yatırımcılara  mühendislik ve tasarım aşamasına bütçe ayırmalarını tavsiye ederken; bu ayırdıkları yüzde 1 bütçenin onlara yüzde 10 olarak döneceğini söyledi. Besen, “Biz Türkiye olarak bir eşiği geçtik. Bizim santrallerimiz elektrik üretiyor ve çalışıyorlar. Şimdi aşacağımız başka bir eşik var, bu da santrallerimizi ‘optimal santral’ haline getirmek” dedi. 

“İŞİN BAŞI DOĞRU MALZEME SEÇİMİ” 

Istrich Enerji CEO’su Kutay Kaleli ise işin üretim analizi noktasında başladığını ifade etti. Yatırımcıların çoğunun bilinçsizce ‘en büyük santral benim olsun, en çok invertörü ben kullanayım, en çok panel benim sahamda yer alsın’ dediklerini belirten Kaleli, optimum tasarımın doğru malzeme seçimi ile başladığını söyledi. 

OPTİMAL SANTRAL: EN UCUZ ELEKTRİĞİ ÜRETENDİR

Santral dizaynındaki bir tasarım hatasının, doğrudan montaja yansıdığına dikkat çeken Kaleli, “Bu hatalar santralin üretim kalitesini ve iş güvenliğini etkiliyor. En ucuz malzeme, en iyisi değildir. En pahalısı da en kaliteli malzeme olmayabilir” diye konuştu. Tekrar söz alan GTC Enerji CEO’su Besen, optimal santralin, ‘en ucuz elektriği üretebilen santral’ olduğunu anlatırken, malzemede ucuza kaçılarak kaynakların çarçur edildiğini, sub-optimal santraller inşa edildiğini kaydetti. 

KABLO ÇEKİP VİDA SIKAN MÜHENDİSLER 

CW Enerji CEO’su Tarık Sarvan malzeme seçiminde birbiriyle uyumlu marka ve modellerin seçilmesinin önemini vurgularken, projelerin ancak doğru denetimle yeterli kalite standardına ulaşabileceğini söyledi. Sarvan keşifin ve tasarımın öneminin altını çizdi, mühendislerin kablo çekip vida sıkarak saha deneyimi artırmasının projelere değer katacağını anlattı.

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü