Benzin istasyonları ve tüpçülere sigorta cezası kesilecek

Enerji Günlüğü - Hazine Müsteşarlığı, Enerji Bakanlığı ve EPDK ile işbirliğine giderek, "Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası" yaptırmayan...

Enerji Günlüğü - Hazine Müsteşarlığı, Enerji Bakanlığı ve EPDK ile işbirliğine giderek, "Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası" yaptırmayan akaryakıt istasyonları ile tüpçülerin peşine düştü. Zaman’ın haberine göre sigortasını yaptırmayan ya da  poliçesini düzenli ödemeyerek sigortasını iptal ettirenlere ceza kesilecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın ilk tespitlerine göre, çok sayıda benzin, motorin, tüp ve kimyasal madde ürünlerinin satışının yapıldığı yerin, bu kuralı ihlal ettiği belirlendi. Gelişmenin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da devreye girdi. Hazine, tehlikeli madde taşıma ve satışının yapıldığı yerler için düzenlenen poliçeler ile EPDK ve bakanlıktan ruhsat alan yerleri karşılaştırıyor. Karşılaştırma sürecinin tamamlanmasının ardından sigortasını yaptırmayanlar hakkında cezai yaptırım uygulanacak. Sigortasını yaptırmayanın yanı sıra poliçesini düzenli ödemeyerek sistemden çıkanlara da aynı trafik sigortasında olduğu gibi ceza kesilecek. Bu sigortanın minimum teminat oranları tarife ile belirlenmiş durumda. Ciroya göre sigorta miktarları değişebiliyor. Bakanlık kaynakları, ilk incelemelerde ciddi manada Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası yaptırmayan şirketlerin tespit edildiğini kaydetti. Akaryakıt istasyonu ve tüpçülerin sigortalanmaması halinde herhangi bir istenmeyen durum ortaya çıkmasında zararın tazmininde sorun yaşanıyor. Bu da zarara uğrayan şirketlerin yanı sıra vatandaşları da mağdur edebiliyor.

MARMARA'DA İSTASYONLARIN SADECE YÜZDE 4'Ü SİGORTALI

Tehlikeli kimyasal ile patlayıcı madde taşıyanların yanı sıra tüpçülerin ve benzin istasyonlarının da zorunlu sigorta yaptırması gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir Hazine Müsteşarlığı yetkilisi, “Ancak ilk kontrollerde bu kurala uyulmadığı sonucu ortaya çıktı. Sadece Marmara Bölgesi’nde patlama ve yangın çıkan istasyonların yüzde 4’ü ancak sigortalı. Bu alanda tedbir alınması gerekli. Yeni bir çalışma ile sigorta bilgi merkezinde hangi işletmelerin poliçeleri olup olmadığı anlık olarak görülebilecek. EPDK ve Enerji Bakanlığı ile çalışıyoruz.” dedi. Türkiye’de kaç akaryakıt istasyonu olduğu, hangilerinin poliçe yaptırdığı, kaç kimyasal ve parlayıcı madde taşıyan şirket olduğunun anlık olarak öğrenebileceğini ifade eden Hazine yetkilisi, sigorta yaptırmayanlar için para cezası öngörüldüğünü söyledi. Zorunlu sigortaların trafikle özdeşleştiğini aktaran Hazine kaynakları, traktör ve motosikletlerin dışında bu alandaki sigortalılık oranının yüzde 90’ı bulduğuna dikkat çekiyor.

RUHSATI ALAN SİGORTAYI İPTAL ETTİRİYOR

Patlayıcı ve yanıcı madde işiyle uğraşanların yaptırması gereken Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası, farklı yöntemlerle delinebiliyor. Edinilen bilgilere göre çok sayıda akaryakıt dağıtım şirketi EPDK’dan ruhsat alırken bu poliçeyi yaptırıyor ancak ruhsatı aldıktan sonra primlerini düzenli olarak ödemiyor. Ya da sigortasını iptal ettirme yoluna gidebiliyor. Kontrollerde bazı firmaların bu yönteme başvurduğunu tespit ettiklerini aktaran Hazine kaynakları, “Bu durum sistemde tam otomasyonun sağlanmamasından kaynaklanıyor. EPDK ve Enerji Bakanlığı ile ruhsat ile düzenlenen poliçeleri elektronik ortamda karşılaştırdığımızda tehlikeli madde zorunlu sigortası yaptırmayanların fazlaca kaçacak bir yolu kalmıyor. Yaptırmayanlar, cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacaklar.” tespitini yaptı. Zorunlu tehlikeli madde sigortasını devletin mecbur kıldığının altını çizen aynı yetkili, mahalle aralarındaki tüpçülerin de bu kapsamda poliçe düzenletmesi gerektiğini kaydetti.