Enerji Günlüğü - Duvara takılı olarak duran tek bir mobil telefon şarj cihazı, yılda 20 kWh elektrik tüketerek faturaya 8 -10 TL olarak yansıyor.
Türkiye’de Sızıntı halinde elektrik tüketimine sebep olan ve ‘Vampir Şarjı’ adı verilen elektrik tüketiminin küçük gibi görünen ama toplamda büyük miktarlara denk gelen elektrik israfına ve yangın tehlikesine dikkat çekildi. Enerji Tüketicileri Derneği Başkanı Bülent Çebin, Vampir Şarj kavramı ve alınabilecek önlemler hakkında yaptığı açıklamalarda, duvara takılı tek bir mobil telefon şarj cihazının, yılda 20 kWh vampir gücünü emerek 8 -10 TL’ye malolduğunu belirtti. Türkiye’de 73 milyondan fazla cep telefonu olduğu düşünüldüğünde sonuçların ciddi boyutta olduğuna dikkat çekti.
ADAPTÖR VE FİŞLERİNİZİ PRİZDEN ÇIKARIN
Çebin, “Cihaz başına tipik bekleme gücünün önemsiz derecede düşük olduğunu (tipik olarak 1 ila 25 W arasında) düşünüyor olabilirsiniz. Ancak evlerde ve ticari binalarda, milyarlarca cihazın bu bekleme modundaki tüketimi ile çarpıldığında, bu konudaki tüketim kayıplarının, dünyadaki toplam elektrik kullanımının önemli bir bölümünü oluşturduğunu tahmin edebilirsiniz. Fransa’da yapılan bir araştırma sonucunda, bekleme gücünün toplam konut tüketiminin yüzde 7’sini oluşturduğunu ve diğer çalışmaların bekleme gücünden dolayı tüketim oranını yüzde 13’e kadar arttırdığı tespit edildi. Duvara takılı tek bir mobil telefon şarj cihazı, 20 kWh/Yıl vampir gücünü emiyor ve yılda 8 -10 TL’ye denk geliyor. Türkiye’de 73 milyondan fazla cep telefonu var. Sonuçlar ciddi boyutta. Vampir şarjı ya da vampir gücünü engellemek için çözüm basit; bilgisayar ya da telefon gibi cihazlarınız şarj olduğunda adaptör ve fişlerinizi prizden çıkarın.
STANDBY POWER YANGIN TEHLİKESİ
Öte yandan bekleme modundaki cihazların her zaman yangın çıkarma riski olduğuna da vurgu yapan Çebin, özellikle TV'lerin bekleme modunda (standby) yangın çıkardığına dair raporlar bulunduğunu ve prize takılı TV'lerin yıldırım düşmesi sonucunda yangın çıkmasına sebep olabileceğini kaydetti.