Bayraktar: Yeni elektrik düzenlemesi sosyal adalete hizmet edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni elektrik düzenlemesinin sosyal adalete hizmet edeceğini belirterek, makam şoförü ile sağ arkada oturana aynı desteğin verilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gaziantep Enerji Zirvesi’nde bölgenin sanayicilerine ve iş insanlarına seslendi. Bayraktar, yeni elektrik düzenlemesini, ticari hayatı ve sanayisiyle öne çıkan Gaziantep’te anlattı.

Makam şoförü ile sağ arkada oturana aynı desteğin verilmesini doğru bulmadığını ifade eden Bakan Bayraktar, “Toplumdan bize gelen böyle bir talep de var” dedi. Bayraktar, düzenlemenin sosyal adalete hizmet edeceğini vurgulayarak “Aylık 417, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar” diye konuştu.

MALİYETİNİ ÖDEYECEKLER

Türkiye’de 40 milyon elektrik abonesi bulunduğunu dile getiren Bayraktar, “Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyeti neyse onu ödemesini istiyoruz. Bunun da doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

SOSYAL ADALETE HİZMET

Bayraktar, yapılan düzenlemeden camiler, cemevleri, dernekler ve şehit-gazi ailelerinin kapsam dışında tutulduğunu vurgulayarak “Sadece abonelerin yüzde 3’ünü etkileyecek bu düzenlemenin doğru bir düzenleme olduğunu düşünüyorum. Toplumdan bize gelen böyle bir talep de var. Açıkçası yani makam şoförünün sağ arka koltuğunda oturan ile makam arabasını kullanan kişiye aynı desteğin olmasını doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla sosyal adalete de hizmet edeceğini düşündüğümüz bu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

KURULU GÜÇ 4 KATINA ÇIKACAK

Geçen ay yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasını açıkladıklarını hatırlatan Bayraktar, “Çok iddialı bir programımız var. Türkiye, önümüzdeki 11 yıl içerisinde bugünkü kurulu gücünü yaklaşık 4 katına çıkaracak. Bu, her yıl güneşte ve rüzgârda 8-9 bin megavatlık yeni kurulu güç yapmamız demek.” diye konuştu.

İZİN SÜREÇLERİ KISALACAK

Bayraktar, yol haritasında özellikle yatırımcıların önündeki en büyük engel olan uzun izin süreçleri konusunu da ele aldıklarını anımsatarak “Bir rüzgâr santralinin inşa aşamasına gelmesi 48 ayı buluyor. Dolayısıyla biz bunları 18 aya, 24 aya çekebilirsek yıllık 8-9 bin megavatlık hedefleri inşallah gerçekleştireceğiz.” dedi.

ENERJİDE BAĞIMLILIK KADER DEĞİL

“Coğrafya kaderdir ama enerjide dışa bağımlılık kader değildir.” anlayışıyla yola çıktıklarını vurgulayan Bayraktar, Gabar’da günlük ham petrol üretimin 52 bin varile çıktığını Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda da 3 milyon hanenin gazını üretir hale geldiklerini söyledi.