Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide dışa olan bu bağımlılığın azaltılması için Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşma çabası içine girildiğini kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Türkiye’nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğu ve yılda 50 milyon ton petrol ve petrol ürünleri ile 55 milyar m3 doğal gaz ithal ettiği bilgisini paylaşan Bayraktar, 2022’de petrol için yaklaşık 40 milyar dolar; doğal gaz için de 38,4 milyar dolar ödendiğini kaydetti. Ayrıca Türkiye’nin, 38 milyon ton kömür ithal ettiğini ve bunun parasal karşılığının da yaklaşık 9-10 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.
DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI TEMEL ÖNCELİK
Dolayısıyla enerji politikasının en temel önceliklerinden birinin dışa olan bu bağımlılığın azaltılması olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de gidilmedik sahalarda arama ve üretim mekanlarına ulaşma çabası içine girildiğini ifade etti.
“KOMŞU DEVLETLERDE DAHA AKTİF OLMALIYIZ”
Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’sinin Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer aldığına dikkat çeken Bayraktar, “Örneğin Libya’da örneğin Irak'ta farklı coğrafyalarda bizim Türkiye Petrolleri’ni BOTAŞ’ı özel sektörümüzü buralarda daha aktif kullanmaya başlamamız lazım. Oradaki keşifler elbette ülkemizin hanesine yazılacak" diye konuştu.
“EYLÜL’DE VAN’DA BİR SONDAJ YAPACAĞIZ”
Türkiye’nin petrol üretimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bayraktar, "Bu yıl içerisinde petrolde müjdeli haberi milletimizle paylaştık. Gabar’daki keşif 100 bin varillik Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir. Orada üretim biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibariyle 20 bin varil üretime çıkmış durumdayız. Nasıl Sakarya’da yeni müjdelere ihtiyacımız varsa aslında Türkiye’nin birkaç tane daha Gabar'a ihtiyacı var açıkçası. İnşallah Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız" dedi.
“ORTA VE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE SONDAJ PLANLIYORUZ”
Bayraktar, önümüzdeki dönemde sondaj yapılması planlanan alanlardan birinin de Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi olduğunu belirterek, "Hem Ordu'da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var." dedi.
Geçmişte de Karadeniz'de kuyular kazdıklarını belirten Bayraktar, "Onun dışında yeni müjde iki şekilde gelir. Bir; daha önce yapılmamış bir sahada sondaj yapmanız. İki; rezerv miktarının artması şeklinde olabilir. Bu konuda kazdığımız en önemli kuyulardan bir tanesi Akdeniz sondajıdır. Önümüzdeki dönemde Van’da Hakkari’de kazmayı planladığımız arama sahalarımız var" dedi.
“IRAK PETROL BORU HATTINI EN KISA SÜREDE FAALİYETE ALMAYI AMAÇLIYORUZ”
Bayraktar, en kısa süre içinde Kerkük-Ceyhan petrol boru hattını faaliyete almayı amaçladıklarını belirtti. Bayraktar, “Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye boru hattını da faaliyete almak. Bu hattın Irak tarafı çalışmıyor. Bizim Silopi’den başlayarak Ceyhan’a kadar 650 kilometrelik boru hattından bahsediyoruz. Burası 47 yıldır petrol akıtmaya devam ediyor” dedi.