Bayraktar: Türkiye Paris Anlaşması'nda hakkaniyetli bir konumda değil

Enerji Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nda gelişmiş ülke olarak konumlandırılmasının hakkaniyetli olmadığını belirtti.

Enerji Günlüğü - Enerji Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nda gelişmiş ülke olarak konumlandırılmasının hakkaniyetli olmadığını belirtti.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), “Dünyada ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye'ye Etkileri'” başlıklı bir webinar düzenledi. Webinar’ın onur konuşmacısı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, 2050 sıfır emisyon hedefi kapsamında verilen taahhütlerin gerçekleşme oranlarının düşük kaldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nda hakkaniyetli bir konumda ele alınmadığını belirten Bayraktar, “Türkiye gelişmekte olan bir ülke olarak Paris Anlaşması’nın gereklerini ve onun ötesinde yapabileceği tüm katkıyı, tüm desteği kabiliyetleri, imkanları kapsamında yerine getirmeye gayret edecektir, gayret ediyoruz” dedi. 

“BİLİMSEL VE TEKNİK BAKIŞIN ÖTESİNDE BİR YAKLAŞIM”

Alparslan yaptığı açıklamada, “Paris İklim Anlaşması kapsamında 9 G20 ülkesi gelişmekte olan ülke grubunda yer alıyor. Sonradan OECD üyesi olan dört ülke keza aynı şekilde. Ve küresel en büyük 10 emisyon salımı yapan ülkelerin yarısı gelişmekte olan ülke grubu arasında yer alıyor. Ama Türkiye malesef gelişmiş ülke grubunda yer alıyor Paris İklim Anlaşması’nın aslında referans verdiği BM Çerçeve Sözleşmesi kapsamında. Dolayısıyla Türkiye hakkaniyetli bir konumda bulunmuyor bu anlamda. Keza BM’nin bir Küresel Ekonomik Görünüm ve Beklentiler raporu var. Bu rapora baktığınızda Türkiye’yi gelişmekte olan bir ülke olarak tanımlıyor. BM’nin bir organının yayınladığı rapor bunu söylüyor, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ndeki durum farklı bir şeyi söylüyor. Dolayısıyla bu işin bilimsel ve teknik bakışın ötesinde bir yaklaşım olduğunu görüyoruz ve Paris’in en önemli prensiplerinden bir tanesi olan hakkaniyet temel prensibiyle çok ciddi çelişki arzeden bir durumu ortaya koyuyor” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü