Bayraktar: Suriye’ye gaz boru hattı inşa edilebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa'ya daha fazla gaz tedarik edebileceğini belirterek, “Avrupa'ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz” dedi.

Enerji Günlüğü - Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının durmasının ardından Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliği konusundaki rolü gündeme geldi. Japon Nikkei Gazetesi’ne konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa'nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Bayraktar, “Avrupa siyasi irade ve taahhüt göstermesi ve ekenterkonneksiyon yatırımları yapılması durumunda, Balkan Boru Hattı üzerinden Orta ve Doğu Avrupa'ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz” dedi.

“SURİYE’YE ÇOK FAZLA YATIRIM GEREKİYOR”

Bayraktar, Nikkei’ye verdiği mülakatta Suriye’nin enerji altyapısının yeniden inşasına ilişkin de konuştu. Geçen hafta Suriye’ye giden bakanlık heyetinin döndüğünü ve enerji altyapısının çok iyi olmadığını belirterek “çok fazla yatırım yapılaması gerekiyor” dedi.

Bayraktar, “Halihazırda Halep ve Afrin gibi Suriye şehirlerine elektrik sağlıyoruz. Bu tedariği daha güneye uzatabiliriz. Ayrıca hanelere dizel jeneratör yakıtı tedarik edilebilir” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’YE GAZ BORU HATTI İNŞA EDİLEBİLİR”

Türkiye’den Suriye’ye bir doğal gaz boru hattı inşa edilebileceğini belirten Bakan Bayraktar, iletim hatlarının onarılması halinde özel sektöre ait yüzer elektrik üretim santrallerinin kullanılabileceğini söyledi. Küresel topluma, Suriye'nin yeniden inşasına yardımcı olma ve Şam'a yönelik yaptırımları sona erdirme çağrısında bulundu.

KATAR-TÜRKİYE BORU HATTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Suriye üzerinden Katar’dan Türkiye’ye bir boru hattı projesinin yeniden canlandırılması konusuna ilişkin olarak ise çeşitliliğin herkes için iyi olduğunu söyledi.

Bayraktar, Katar gazının Türkiye'ye ulaştıktan sonraTürkiye’deki mevcut boru hattı altyapısı kullanılarak swap anlaşmaları yoluyla Avrupa'ya ulaşabileceğini söyledi.

“Bu tür bir boru hattı için gereken şey güvenli bir taşıma sistemidir. O da istikrarlı bir Suriye, istikrarlı bir bölge gerektirir. Tüm bunlar biraz zaman alır" dedi.