Bayraktar: Suriye’de çok ciddi bir elektrik ihtiyacı var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye heyetinin Şam’da incelemelerine devam ettiğini belirterek, ciddi boyutlarda olan elektrik ihtiyacının ilk etapta Türkiye’den karşılanabileceğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulan teknik bir heyet, Suriye’nin enerji altyapısı ile ilgili Şam’da incelemelerine devam ederken Bakan Bayraktar’dan ilk değerlendirme geldi. Suriye’nin savaş öncesi 8 bin 500 megavat olan elektrik kurulu gücünün 5 bin megavatını kaybettiğini açıklayan Bakan Bayraktar, “İnsanların çoğu jeneratörle elektrik ihtiyacını karşılıyor.” dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) Şanlıurfa’da düzenlenen toplantısında konuşan Bayraktar, iletişim şebekesinin durumuna göre gerek Suriye’nin gerekse Lübnan’ın elektrik ihtiyacını ilk etapta Türkiye’den karşılayabileceklerini kaydetti. Bayraktar, “Suriyeli insanların bir kısmı oradaki şartlar iyileştiğinde dönmeyi hedefliyorlar, dolayısıyla bizim oradaki çalışmalarımızın böyle bir yansıması da olacak.” dedi.

SURİYE PETROLÜ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Bayraktar, Suriye’nin kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırmak istediklerini, bu nedenle Şam’da temaslarda bulunan heyette petrol ve doğal gaz alanında da temsilcilerin bulunduğunu ifade ederek, “2011 öncesinde 350 bin varillere ulaşan günlük petrol üretimi olan Suriye’de bugün neler yapabilir? Onunla ilgili ilk çalışmaları yapacaklar.” diye konuştu.

İRAN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ TAM OLARAK YERİNE GETİREMİYOR

Enerji krizi yaşayan İran ile ilgili de önemli bir değerlendirme yapan Bayraktar, İran ile yapılan doğal gaz sözleşmesindeki rakamın yüzde 60’ı, 50’si düzeyinde bir akış olduğunu söyledi. Bayraktar, “Türkiye’de kış için herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Bu anlamda gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız. Ama bu kriz maalesef derinleşerek devam ediyor.” diye konuştu.