Bayraktar: Somali’de karada da petrol ve gaz arayacağız

Somali’nin denizdeki ruhsat sahalarında petrol ve gaz aramak üzere sismik çalışmalar yapan Türkiye, bu ülkede karada da hidrokarbon kaynak aramaları yapacak. 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Somali’nin başkenti Mogadişu’da, Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin karşılama töreninde konuştu. 

Konuşmasında, Somali ve Türkiye arasında enerji alanında gelişen ilişkilerin giderek daha da genişleyip derinleşeceğini ifade eden Bakan Alparslan Bayraktar, iki ülke arasında karasal sahalarda da petrol ve gaz aramaları için yeni bir anlaşma imzalandığı müjdesini verdi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı alparslan Bayraktar, şöyle konuştu: 

“Somali ile Türkiye arasında yeni bir anlaşmaya daha imza attık. Kara alanlarında da petrol ve gaz aramaları yapacağız. Böylece işbirliğimizi genişletmiş olacağız. Karada ve denizde elde edilecek başarılar, üleklerimizin güvenliğine ve halklarımızın refahına katkı sağlayacaktır. Sadece iki ülkeye değil, bölge ülkelerine de olumlu katkı sağlayacaktır.” 

Bakan Bayraktar, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud başta olmak üzere, dost ülkenin yetkililerine, gösterdikleri misafirperverlik ve sundukları katkılar için teşekkür etti. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın iştiraki TPIC, petrol ve jeotermal sondaj hizmetleri, kuyu tamamlama sondaj hizmetleri, servis hizmetleri, maden (karot) sondaj hizmetleri, kara sismik hizmetleri, offshore sismik hizmetleri, petrol ve petrol ürünleri çicareti faaliyetleri yürütüyor. 

Enerji Günlüğü 

------

ORUÇ REİS'İN İLK KITALARARASI GÖREVİ VE SOMALİ NOTLARI: 

Mavi Vatan’da, sismik araştırma ve derin deniz sondajı yapan Türk enerji filosu, ilk kıtalar arası görevine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ekim’de Dolmabahçe’den uğurlanan Oruç Reis Araştırma Gemisi, 20 günlük bir yolculuğun ardından Somali’ye ulaştı.

Mogadişu Limanı’ndaki karşılama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Somali kara alanlarında da petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürüteceğiz. Böylece deniz alanlarındaki iş birliğimizi daha da genişletmiş olacağız” dedi.

FİLYOS'TAN MOGADİŞU'YA 

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Filyos Limanı’ndan başladığı ilk kıtalar arası yolculuğunu tamamladı. Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali’ye ulaşan Oruç Reis’e donanma gemilerinin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi refakat etti.

TÜRK HEYETİ SOMALİDE 

Oruç Reis’in Mogadişu Limanı’na ulaşması nedeniyle Türkiye’den bir heyet, Somali’ye gitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’ın başkanlığındaki heyette, Türkiye-Somali Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Musa Heybet ile Donanma Komutan Yardımcısı Koramiral İbrahim Özdem Koçer yer aldı.

GEMİ ZİYARETİ 

Heyet, Başbakan Hamza Abdi Barre ve Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ayrı ayrı görüştü. Ardından da Mogadişu Limanı’na demirleyen Oruç Reis Araştırma Gemisi ziyaret edildi. Burada Somali Cumhurbaşkanı Mahmud’a geminin özellikleri ve üstleneceği görev hakkında bilgi verildi.

TARİHİ BİR AN 

Ziyaretin ardından karşılama törenine geçildi. Törende Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed birer konuşma yaparken kürsüye gelen Bakan Bayraktar, tarihi bir ana tanıklık etmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk halkının selamlarını iletti.

DÖNÜM NOKTASI 

Bakan Bayraktar, Somali’nin güvenliği ve istikrarı, halkının huzur ve refahı için samimi bir gayret gösterdiklerini belirterek “Türkiye olarak Somali’yi Afrika kıtasında en önemli ortaklarımızdan biri olarak gördüğümüzü ve petrol ve doğal gaz başta olmak üzere enerjinin tüm alanlarında iş birliklerimizi önümüzdeki süreçte daha da geliştirmek istediğimizi vurgulamak isterim. Oruç Reis’in, Somali’de gerçekleştireceği faaliyetler, bu iş birliğinin adeta bir dönüm noktasıdır” dedi.

İŞBİRLİĞİNİ GENİŞLETMEK  

Bugün ayrıca TPAO ile Somali Petrol İdaresi arasında yeni bir anlaşmanın da imzalandığını açıklayan Bayraktar, “Bu anlaşma ile Somali kara alanlarında da petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürüteceğiz. Böylece deniz alanlarındaki iş birliğimizi daha da genişletmiş olacağız. Somali’de hem deniz alanlarında hem kara alanlarında elde edilecek başarılar, ülkelerimizin enerji güvenliğine ve halklarımızın refahına katkıda bulunacak” diye konuştu.

RAHATSIZ OLANLAR OLABİLİR

Bayraktar, iki ülke iş birliğinin bölgesel istikrara da katkı sağlayacağını vurgulayarak şöyle devam etti:  “Elbette Somali’nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler bizlere engel olmaya çalışabilir. Bizim burada olmamızdan rahatsız olanlar olabilir. Ancak saygıdeğer cumhurbaşkanı sizlerin, hükümetinizin ve Somali halkının destekleriyle, önümüze çıkarılabilecek tüm engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum.” 

SOMALİCE JESTİ 

Bakan Aparslan Bayraktar, Oruç Reis Araştıkrma Gemisi'nin karşılama törenindeki konuşmasının selamlama bölümü ile kapanış kısmını Somalice olarak yaptı. Bayraktar’ın bu jesti, töreni izleyen Somaliler tarafından, alkışlarla karşılandı.

GERÇEK DOSTLUK ŞARKISI 

Tören öncesinde Oruç Reis’in karşılanmasına özel olarak bestelenen “Gerçek Dostluk” isimli şarkı seslendirildi. Katılımcıların büyük beğenisini toplayan şarkı, “Gerçek dostluk gizlenemez, Türkler Somali'nin derin tarihinin bir parçasıdır, kardeşlik sevgisiyle kök salmış, Somali halkının kalbine yazılmış ve asla silinmeyecek” sözleriyle başlıyor.

SIRADA KARA SAHALARI VAR 

Bakan Bayraktar’ın Mogadişu temasları kapsamında Somali Petrol İdaresi ile TPAO arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Varılan anlaşma ile Somali’nin yaklaşık 5 bin kilometrekarelik kara alanını kapsayan toplam 3 blokta petrol ve doğal gaz bağlamında veri paylaşımı ve değerlendirmesi yapılacak. Ticari ve teknik analiz sonrasında yatırıma uygun görülen bloklar varsa bunlar özelinde üretim paylaşım anlaşmaları imzalanacak.

ORUÇ REİS NE YAPACAK?

Oruç Reis, Somali denizlerinde ruhsat alınan sahalara özel olarak bugüne kadar hiç yapılmamış olan yaklaşık 5 bin 750 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik çalışma icra edecek. Yolculuğu sırasında Oruç Reis’e refakat eden gemiler, yaklaşık 6 ay sürmesi beklenen görev süresi boyunca da bu görevlerine devam edecek. Öngörüler, sahaların petrol emareli olduğunu gösterse de Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler, Ankara’da analiz edilecek. Sonrasında sonuçlara bağlı olarak belirlenen sahalarda sondaj çalışmaları başlayacak.