Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesini sundu. Petrol ve doğal gaz üretimini arttıracaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “Buradan elde edilen gelirleri de başta aile ve gençlerimiz olmak üzere milletimizin tüm fertlerinin hizmetine sunacağız. Enerji ithalatındaki ezberleri bozacak ve inşallah dışa bağımlılığı ülkemizin gündeminden çıkaracağız.” dedi.
2002 yılında 32 bin MW seviyelerinde olan elektrik kurulu gücünün bugün 106 bin megavatın üzerine çıktığını vurgulayan Bakan Bayraktar, konuşmasında şu başlıklara yer verdi:
HEDEF GÜNLÜK 40 MİLYON METREKÜP
Sakarya gaz sahasındaki üretim ilk aşamada günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarılması hedeflieniyor.
87 MİLYAR LİRALIK DOĞALGAZ
Cumhurbaşkanı kararıyla konut, ibadethane ve cemevi abonelerine ilk ay tamam, takip eden aylarda da 25 metreküplük bedelsiz doğalgazın toplam maliyeti 87 milyar lira olarak hesaplanıyor.
GABAR'DA GÜNLÜK 30 BİN VARİL PETROL
Şırnak’ın Gabar Dağı’nda bulunan kaynaklardan günlük yaklaşık 30 bin varil ham petrol üretim seviyesine ulaşıldı. Söz konusu kuyularda 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşılması hedefleniyor. Hedefe ulaşılması halinde Türkiye’nin günlük hampetrol üretimi toplamda 200 bin varilin üzerine çıkacak.
Petrol ve doğal gaz üretimi artırılacak. Bu sayede enerjide dışa bağımlılık ülke gündeminden çıkacak.
YENİ NÜKLEER SANTRAL GÖRÜŞMELERİ
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde 4 reaktörün de aynı anda inşası devam ediyor. Diğer yandan, Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik çalışmalara ve teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelere devam ediliyor. 2035’e kadar 7200 megavatlık (MW) nükleer enerji santralinin devreye girmesi hedefleniyor.
KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLER (SMR)
Küçük modüler reaktörlerin Türkiye’de üretimi ve yerlileşmesi için çalışmalar devam ediyor. Türkiye’yi nükleer alanda gerek insan kaynağı gerekse nükleer santrallerin ekipman tedarikinde bir üst lige çıkarmak ve bu alanda yetiştirilen insan kaynağı ve güçlü üretim ve inşaat altyapısıyla yerli santraller kuracak bir yapı hedefleniyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Türkiye’nin kurulu gücünün yerli kaynak oranını yüzde 66, yenilenebilir enerji oranını ise yüzde 55 seviyesine ulaştı. Toplam 5.000 MW deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücünün enerji portföyüne eklenmesi planlanıyor.
BOR REZERVİ
Dünyadaki bor rezervinin önemli bir kısmına sahip olan Türkiye, uluslararası alanda yüzde 63’lük pazar payı ile dünya lideri konumunda. 2022 yılında 2,7 milyon ton bor ürünü satışından 1,3 milyar dolar gelir elde edildi. Bor mineralinden katma değeri yüksek nihai ürün üretilmesine yönelik olarak, bu yıl devreye alınan yıllık 1.000 ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile Türkiye, dünyada bor karbür üreten beş ülkeden biri oldu.
ENERJİ KEŞİFLERİNE DEVAM
Enerjide dışa bağımlılığımızı bitirme hedefimiz doğrultusunda kara ve deniz alanlarımızda yeni petrol ve doğal gaz keşifleri için önümüzdeki dönemde de çalışmalar yoğunlaşarak sürecek. Bu kapsamda gerek Karadeniz’de gerek Akdeniz’de gerekse de kara alanlarımızda aralıksız bir şekilde arama ve üretim faaliyetleri sürdürülecek. Petrol ve doğal gaz arama ve üretimi için yürütülen çalışmalar yurt içi ile sınırlı tutulmayacak. Orta Doğu başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda TPAO ve BOTAŞ ile petrol ve doğal gaz projelerinde yer alınacak.
18,2 MİLYAR LİRALIK DESTEK
İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararına göre, hanedeki kişi sayısına bağlı olarak aylık 150 kWh karşılığı destekleme yapılıyor. Bu bağlamda, 2019’dan bugüne kadar toplam 18,2 milyar lira tutarında elektrik tüketim desteği verildi.
KÖMÜR VE DOĞALGAZ DESTEĞİ
Isınma amaçlı kömür desteği kapsamında geçtiğimiz yıl 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağlandı. 2022 yılından itibaren 634 milyon lira tutarında doğal gaz tüketim desteği sunuldu. 2023 yılındaki elektrik ve doğal gaz tüketim destek rakamı toplamda 282 milyar liraya ulaştı.
DEPREM BÖLGESİNDE ENERJİ ALTYAPISI
Deprem bölgesinde hasar gören elektrik ve doğal gaz altyapıları, mümkün olan en kısa sürede tekrar devreye alındı. Gerek yeni yerleşim yerlerinin enerji altyapılarının hızlı şekilde kurulması gerekse mevcut enerji altyapının depreme ve genel manada tabii afetlere dirençli hale getirmek için çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURA İPTALLERİ
Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için deprem felaketinde evi ve/veya iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olan vatandaşların depremden önceki ödenmemiş elektrik ve doğal gaz faturaları iptal edildi.
AİLE VE GENÇLİK FONU
Meclis'te kanunlaşarak hayata geçen Aile ve Gençlik Fonu düzenlemesi ile petrol, doğal gaz ve madenlerden sağlanacak gelirler, gençlerin ve aile kurumunun güçlenmesinde kullanılacak.
MİLLİ ENERJİ POLİTİKASI
Enerjide transit ülke olmanın ötesinde merkez ülke olabilme yolunda kendi milli çıkarları doğrultusunda politikalar geliştiren, uluslararası iş birlikleri ile bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkıda bulunan bir ülke olma hedefi doğrultusunda çalışmalar sürecek.
DİPLOMASİDE ENERJİ
Güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesi için yürütülen projeler devam edecek. Bu çerçevede Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmaları hayata geçirildi. Ayrıca, Nahçıvan’ın doğal gaz ihtiyacının karşılanmasına yönelik Iğdır Nahçivan doğal gaz boru hattının yapımı da devam ediyor.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ
İstanbul Finans Merkezinde enerji ve madencilik alanında faaliyet gösterecek bir ticaret borsası oluşturuluyor. Türkiye’nin enerji ve maden ticaretinde, şeffaf, likit ve erişilebilir bir ticaret merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.
İklim değişikliği ile mücadelenin en önemli araçlarından biri olan karbon fiyatlaması için de EPİAŞ bünyesinde önümüzdeki yıl Emisyon Ticaretine başlanması hedefleniyor.
GAZZE'NİN YENİDEN İNŞASI
7 Ekim’den beri elektriği suyu ve her türlü temel ihtiyacı kesilmiş Gazze’nin bir gün tekrar ayağa kaldırılmasında ve enerji altyapısının kurulmasında Türkiye de yer alacak.
AFRİKA'YA ELEKTRİK
“Türkiye olarak biz enerjiyi çatışmak için değil barış için değerlendirelim istiyoruz. Uluslararası iş birliklerine de bu çerçeveden bakıyoruz. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında 760 milyon insanın elektriğe erişimi yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 G20 Dönem Başkanlığı döneminde başlattığı Sahra Altı Afrika elektriğe erişim programını yeni dönemde tekrar dünya gündemine getireceğiz.”