Bayraktar: Akkuyu NGS 2028’de tam kapasite devrede olacak

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 2028’de her dört reaktörün de devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin elektrik ihtiyacının onda birini Akkuyu Nükleer Santrali’nden karşılayacağını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bakan Bayraktar, kurulum çalışmaları devam eden, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde incelemelerde bulundu.

Her biri 1.2 MW’lik dört reaktörden oluşacak santralin inşasında şu anda 30 binden fazla kişinin çalıştığını kaydeden Alparslan Bayraktar, Akkuyu’nun Türkiye'nin hem enerji arz güvenliği için hem de iklim hedefleri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Alparslan Bayraktar, ilk reaktörü 2025 yılında devreye almayı hedefledikleri, 2028 yılında dört reaktörün tamamının devrede olmasını öngördüklerini anlattı. Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS tümüyle devreye alındığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu sadece bu santralin karşılayabilir hale geleceğini de vurguladı.

70 YILLIK RÜYA

Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS'nin iklim değişikliği ile mücadele açısından da önem taşıdığını ifade ederek, tesislerde üretebilecek elektriğin kullanılmasıyla karbon emisyonunun yılda 30 milyon ton geriletilebileceğini kaydetti. Akkuyu NGS'nin tamamlanmasıyla Türkiye'nin 70 yıllık rüyasının gerçekleştirmiş olacağını vurgulayan Bakan Alparslan "Türkiye'de 1950'li yıllardan başlayarak yani dünyadaki nükleer sektörün gelişimiyle eş zamanlı olarak başladığımız bu yolda en önemli adımı 2010 yılında Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya Federasyonu'yla yaptığımız hükümetler arası anlaşma kapsamında gerçekleştirdik” dedi.

NÜRLEERDE HEDEF 20 BİN MW GÜÇ

Nükleer güç santralleri için zorluklarla mücadele ettiklerini belirterek “Daha farklı zorluklarla da karşılaşabiliriz. Ama yılmadan, usanmadan nükleer enerjide 2050 için 20 bin megavatlık bir hedefe yürüyoruz. O sürecin sonunda da Türkiye, arz güvenliğini temiz kaynaklardan karbonsuz temin etmiş bir şekilde önüne bakmaya devam edecek” dedi.