Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçmişte yüzde 70’ler civarında olan Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranının, 2022’de yüzde 67,8’e düştüğünü açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Enerji ve İklim Forumu’nda yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin enerji talebinin artmaya devam ettiğini, bu bağlamda arz güvenliğinin büyük önem kazandığını belirterek “Geçmiş yıllarda yüzde 70’ler civarında olan dışa bağımlılık oranımız, yüzde 67,8’e düştü. Ulusal Enerji Planımız ile hedefimiz ülkemizi 2053 yılında dışa bağımlılıktan kurtararak net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek” dedi.
KÖMÜRDEN ÇIKIŞI TAAHHÜT EDEMEDİLER
Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP 28) işaret eden Bayraktar, “Bütün ülkeler iklim değişikliği ile mücadele için şartlarını zorladı fakat ne kömürden ne de toptan hidrokarbonlardan çıkışı taahhüt edemedi. Büyük oranda arz güvenliği endişeleri, gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hedefleri burada bir kez daha ana belirleyici oldu” dedi.
YENİ NÜKLEER DÖNEMİN DOĞUŞU
COP 28’de nükleer enerjinin ön plana çıktığını vurgulayan Bakan Bayraktar, “Yeni bir nükleer dönemin doğuşuna şahitlik ettik. 22 ülke tarafından nükleer enerjide mevcut kurulu gücün 2050 yılına kadar 3 katına çıkarılması konusunda bir girişim başlatıldı ve ortak bir deklarasyon yayımlandı.” ifadelerini kullandı.
KRİTİK MİNERALLER COP28 GÜNDEMİNE GİRDİ
Bayraktar, COP 28’de yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022 yılı seviyesine göre 2030 yılına kadar küresel ölçekte 3 katına çıkarılması, yine enerji verimliliği iyileştirmelerinin yıllık yüzde 2’den 2030 yılına kadar yüzde 4’e çıkarılması hedefinin açıklandığını belirterek “Kritik mineraller konusu ile enerji dönüşümü için madenlerin de COP 28 gündemine iyiden iyiye girdiğini gördük.” diye konuştu.
DAHA RASYONEL, ESNEK, DUYARLI, KAPSAYICI VE DİJİTAL BİR ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Enerjide dönüşüm için iletim kısıtlarının da önemli bir engel teşkil ettiğini ve dolayısıyla geliştirilmeye muhtaç birçok alan olduğunu söyleyen Bayraktar, “İşte tam da bu sebeple başarılı bir enerji dönüşümü için Türkiye olarak akıllı bir enerji dönüşümüne inanıyoruz. Yani daha rasyonel, esnek, duyarlı, kapsayıcı ve dijital bir enerji dönüşümü.” dedi.
ŞEBEKEYE 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM PLANLIYORUZ
Bayraktar, enerjide yeşil dönüşümün olmazsa olmaz unsuru olarak elektrik şebekelerinin güçlendirilmesini gördüklerini anlatarak “Bu kapsamda, komşularımızla yüksek enterkonneksiyon kapasitesine sahip, yenilenebilir kapasitedeki hızlı artışı kaldırabilecek bir mega iletim sistemi hedefliyoruz. Bu çerçevede 2030 yılına kadar 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
İKİNCİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EYLEM PLANI
Bayraktar, enerji verimliliğinin, enerji dönüşümünün merkezinde yer alan bir konu olduğunu söyleyerek “Bu kapsamda, 2024-2030 dönemini kapsayacak İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı, Ocak ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Söz konusu ikinci plan döneminde toplam 100 milyon ton emisyon azaltımı hedefliyoruz.” dedi.