Başkan adayları yeşil mesajlarını artırmalı

Enerji Günlüğü - Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Enerji Kamitesi Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, seçimler yaklaşırken belediye başkan...

Enerji Günlüğü - Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Enerji Kamitesi Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, seçimler yaklaşırken belediye başkan adaylarının yeşil kent konulu mesajları daha fazla öne çıkarmalarını istedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Enerji Komitesi Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yerel seçimler yaklaşırken belediye başkan adaylarının seçim mesajlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temiz ve yaşanılır kentler oluşturmayı, belediye başkanlarının en önemli görevlerinden biri olarak nitelendiren Karaosmanoğlu, "30 Mart'ta yapılacak yerel seçim öncesi düzenlenen seçim kampanyalarında evsel atıkların ve çöplerin düzenli depolamayla enerji üretiminde kullanılması, su tüketimlerinde azaltma sağlanması, ulaşımda toplu taşımanın artırılması, raylı sistem kullanımıyla bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik söylemlerin artırılmasını önerdi.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, küresel bir tehdit haline gelen çevre sorununun, doğal kaynakların hızla tükenişiyle birlikte farkındalık ve çözüm sürecini zorunlu kılmaya başladığını vurgularken, "Çarpık kentleşme, sağlıksız endüstrileşme ve iklim değişikliği sonucu ekolojik dengenin bozulması, yaşam kalitemizi düşürürken, uzun vadede ciddi sorunlarla yüz yüze gelmemize neden oluyor. Özellikle son yıllardaki karbon salım oranı sağlığımızı tehdit eden sorunların başında yer alıyor" dedi.

KARBON YÖNETİMİ EYLEM PLANI VAR MI?

Karbon salımının en ciddi tehditlerden biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, karbon yönetiminin, iklim değişikliğine insan kaynaklı etkiyi yönetme olduğunun altını çizdi.

Sürdürülebilir kalkınma için yeşil büyümenin önemine işaret eden Karaosmanoğlu, karbon yönetiminin öncelikle enerji, su ve atığı yönetmekle eş değer olduğunu anlattı.

Belediyelerin kendilerine özgü veri ve hedeflerle karbon yönetimi eylem planları bulunması gerektiğini belirten Karaosmanoğlu, "Belediyelerin karbonu yönetmesi, halkın bugünü ve yarınını yürütmesidir" dedi.

YEŞİL YOKSA MARKA ŞEHİR DE YOK

Belediyelerin geliştireceği bu yöntemlerle sürdürülebilir, yeşil şehirlere ulaşılabileceğini, marka şehirler yaratılabileceğini aktaran Karaosmanoğlu, şunları söyledi:

"Evsel atıkların ve çöplerin düzenli depolama ile enerji üretiminde kullanılması, su tüketimlerinde azaltma sağlanması, ulaşımda toplu taşımanın artırılması, raylı sistem kullanımı ile bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yararları bilinen, sıkça söylenen ve güzel uygulamalardır. Kampanyalarda bunun gibi çevreci söylemler artırılmalı. Örneğin, turizmin önde olduğu bir yörede, düşük karbon izli şehirlere, ilçelere, beldelere ulaşılabilir. Belediyeler örnek projelerle halkın bilgilenmesini sağlayabilir. Park ve bahçelerde yapılan temizliklerde gri su kullanılabilir. Belediye kendi binalarından başlayarak, binalarda enerji verimliliği uygulanmasını yaygınlaştırabilir. Atığını yöneten belediyeler, karbon ticareti de yapmalıdır."

KOLTUĞA OTURMADAN KARBON ZİRVESİ'NE

Filiz Karaosmanoğlu, "Seçimin ardından, seçilecek yeni başkanlarımızı 3-5 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz İstanbul Karbon Zirvesi’ne bekliyoruz. Buyrunuz, yerelde karbon yönetimi için konunun lider uzmanları ile birlikte olunuz" diyerek tüm başkan adaylarını İstanbul Karbon Zirvesi’ne davet etti.