SERKAN ADALIOĞLU
Merhabalar,
Yaklaşık bir haftadan bu yana Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan üçgeninde 850 hpa (yaklaşık 1.500 mt.) sıcaklığının ortalama -18C seyrettiği ve üzerimizdeki soğuk hava ve kar yağışlarının müsebbibi olan sistemin önümüzdeki birkaç gün içerisinde Balkanlar'daki etkisinin de kaybolmasını bekliyorum.
Resmi kaynaklara göre şehir merkezinde 25 ile 55 cm resmi olmayan kaynaklara göre yer yer 80 cm kar kalınlığının ölçüldüğü İstanbul ve Marmara da bu sisteme Perşembe gecesi itibariyle veda edecektir.
İstanbul ve çevresindeki barajlardaki doluluk oranları 10 Ocak 2017 tarihi itibariyle yüzde 59,5 seviyesinde. Bu verinin herkes açısından bir anlam ifade edebilmesi adına grafiğe bakmanızı rica ediyorum.
KAYNAK: İSKİ
GRAFİK 2: İstanbul ve çevresindeki barajların son 15 günlük doluluk oranları (10.01.2017 itibariyle)
KAYNAK: İSKİ
HES’LER İÇİN İYİ HABER
Yılbaşının hemen öncesinde yaklaşık yüzde 43 seviyesinde olan doluluk oranları son yağışlarla birlikte 15 günde yüzde 16,5 artarak bugünkü seviyesine ulaşmıştır. İstanbul çevresindeki barajlarda durum buysa, yurdun genelinde de yerel yağışlara göre hidroelektrik santrali barajlarındaki doluluk oranlarının da yükseldiğini söylemek mümkün. Bu da önümüzdeki bahar ve yaz aylarına ilişkin enerji sektörü oyuncuları açısından büyük önem taşıyor.
Peki iyi haberler bu kadar mı? Elbette hayır, keza son yağışların büyük bölümünün kar olarak düşmesi ve yağan karın henüz erimemesi önümüzdeki günlerde bu doluluk oranlarının artmaya devam edeceğinin en önemli kanıtı olduğunu düşünüyorum.
Kısa vadede 11 Ocak 2017 Çarşamba günü yağışlar hafif olarak Trakya, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu ağırlıklı olmak üzere Zonguldak ve Kahramanmaraş çevrelerinde devam edecek. Yağışların Akdeniz kıyılarında yağmur, Kıyı Ege ve Zonguldak çevrelerinde karla karışık yağmur, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olmasını bekliyorum.
Perşembe günü ilk saatlerden itibaren Trakya ve Kuzey Ege kıyılarında başlayacak yağış aynı gün hızla doğuya doğru hareket ederek 24 saatini dolduramadan Doğu Karadeniz üzerinde etkisini kaybedecektir. Yağışın Trakya’da, İç Ege, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeybatısında ve Marmara'nın doğusunun yüksekleri ile Bilecik civarlarında karla karışık yağmur ve kar diğer yerlerde yağmur şeklinde olmasını bekliyorum.
Cuma günü yurdun büyük bölümünde yağış beklemiyorum. Yağış sadece Doğu Karadeniz'de olacak, kıyılarda yağmur, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin çevrelerinde kar şeklinde olacak. Sıcaklıkların özellikle Batı bölgelerimizde Cuma ve Cumartesi günü 4-6 derece kadar artmasını ve mevsim normallerine yaklaşmasını bekliyorum.
Marmara genelinde ve çevre illerde son günlerdeki kar yağışı neticesinde özellikle ağaçlar üzerinde biriken kar kütlelerinin ağaçların kökünden sökülerek yıkılmasına, diğer yerlerdeki kar birikimlerinin insanların yaralanmasına ve hatta ölümlere yol açabileceği konusunda özellikle belediyelerimizi ve vatandaşlarımızı uyarmamız gerekiyor. Saçak altlarından mümkünse yürümemeyi tercih etmenizi önemle tavsiye ederim. Yüksek binaların çatı kenarlarından sarkan buz sarkıtları ve kar kütleleri ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Önümüzdeki tahminimde Ocak ayının bundan sonraki günlerinde yeni bir soğuk ve kar yağışlı sistem beklentimiz var. Buna ilişkin ayrıntıları da bir sonraki yazımızda vermeye çalışacağız.
Sevgi ve saygılarımla.
Serkan ADALIOĞLU - 10 Ocak 2017 / İstanbul