Bankacılara özel enerji okulu

Enerji Günlüğü - Türkiye’de elektrik ticaretinin serbestleşmesi ve her geçen gün artan enerji yatırımları, sektördeki finansal hareketlere de hız...

Enerji Günlüğü - Türkiye’de elektrik ticaretinin serbestleşmesi ve her geçen gün artan enerji yatırımları, sektördeki finansal hareketlere de hız kazandırdı. Özellikle de yatırımlardan doğan kredi ihtiyacı bankacıları hiç olmadığı kadar meşgul ederken, enerji piyasasına ilişkin bildiklerini de gözden geçirmek zorunda bıraktı. Bu açığı kapatmak için kolları sıvayan ETRM Enerji Danışmanlığı ve Risk Yönetimi Şirketi, 4-5 Nisan tarihlerinde düzenleyeceği “Bankacılar İçin Enerji Eğitimi” adlı bir organizasyon düzenlemeye karar verdi. Özellikle de Türkiye Elektrik Piyasası’nın yapısı ve işleyişiyle ilgili merak edilenlerin cevaplandırılacağı eğitim programı, alanında uzman bankacılar tarafından verilecek.

 

Enerji danışmanlığı firması ETRM’nin geçtiğimiz yıl başlattığı bankacılara yönelik enerji eğitimlerine ilgi arttı. ETRM kurucu ortağı Candaş Gülez yatırımların hızlandığı enerji sektörüne yönelik eğitimlerin yanı sıra, geçtiğimiz yıl enerji projelerini kredilendirmek isteyen finans kuruluşlarının talebi üzerine, bankacılara yönelik eğitim programları da başlattıklarını söyledi. Gülez, bugüne kadar yaklaşık 50’den fazla orta ve üst düzey bankacının katıldığı ve yoğun ilgi gören bu eğitimlerin, yeni Elektrik Piyasası Kanunu tasarısıyla daha yüksek bir taleple karşılaştığını anlattı.

 

Gülez, gelen talebi karşılamak üzere yeni programlar açtıklarını ve açmaya devam edeceklerini belirtti. Bankalarda bu eğitim ihtiyacını ortaya çıkaran nedenlere de değinen Gülez, “Enerji sektörü çok hareketli. Enerji projesini eline alan girişimci bankaların kapısına dayanıyor. Enerji çok spesifik bir alan. Büyük yatırımlar birbirini kovalıyor. Ve projeler de uzun genellikle çok uzun vadeli. Dolayısıyla klasik işletme kredileri girişimcinin ihtiyacını karşılamıyor. Yani proje finansmanı yapılması lazım. Bankacı arkadaşlar da uzmanı olmadıkları bu sektörde kendilerini geliştirme ihtiyacı duyuyor” diye konuştu. En yakın tarihli eğitimin 4-5 Nisan tarihlerinde olduğunu belirten Gülez “Şimdiden ciddi bir taleple karşılaştık. Eğitimlerin verimli geçebilmesi için kontenjanlarımızı sınırlı tutuyoruz. Ama yüksek talebi yeni programlarla karşılayacağız” dedi.

 

İstanbul’da düzenlenecek olan eğitimin ilk gününde elektrik piyasalarının yapısı ve işleyişi, Gün Öncesi Piyasası (GÖP), Dengeleme Güç Piyasası (DGP), uzlaşma ve teminatlandırma gibi Türkiye Elektrik Piyasası’nın temel bileşenlerine değinilecek ve piyasanın nasıl işlediği anlatılacak. Eğitimin ikinci gününde ise enerji ekonomisi ve fiyat tahmini gibi konular ele alınacak. Eğitimciler Murat Kutlutürk ve Candaş Gülez, eğitime katılan bankacılara yatırımlarda dikkat edilmesi gereken konularla da ilgili bilgi verecek. 

Burak Güner