Enerji Günlüğü - Baltık ülkelerinde rüzgar enerjisi kömürü ve doğalgazı geride bırakıyor.
İskandinav ülkelerinde rüzgar enerjisinin artması ile doğalgaz ve kömür yakıtlı türbinler arka planda kalıyor. Bu yenilenebilir enerji fazlalığının etkileri, Baltık bölgesinde termik santrallerin kar marjlarının aşınması olarak görülecek.
Finlandiya devlet enerji kurumu Fortum, İskandinav ülkelerinde ekonomik durgunluğun ve elektrik toptan satış fiyatlarının düşmesi nedeniyle kömür içerikli santrallere olan talebin azaldığını belirterek, değer kaybının yaklaşık 25 milyon Avro olduğunu söyledi.
FİNLANDİYA VE DANİMARKA’DA KÖMÜR RAFA KALKACAK
Yaklaşık 11 bin MW kömür,doğalgaz ve petrol yakıtlı elektrik üretim kapasitesine sahip olan Finlandiya ve Danimarka’da 2030 yılına kadar 2 bin MW kömür kapasitesinin rafa kaldırılacağı söyleniyor. Ayrıca rüzgar enerjisinin elektrik fiyatlarında MWh başına 20 Avro’ya kadar bir düşüşe neden olabileceği de belirtiliyor.
Danimarka 2030 yılına kadar elektrik üretiminde kömür kullanımını sıfırlamayı ve 2035 yılına kadar da tüm elektriğini yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefine sahip. Rüzgar enerjisinin ise 2020 yılına kadar 2013 yılındaki üretimini % 33.4 oranında arttırarak Danimarka’nın elektrik tüketiminin yarısını karşılaması bekleniyor.
İSVEÇ’TE RÜZGAR ELEKTRİĞİN % 8’İNİ KARŞILIYOR
İsveç’te ise rüzgardan elde edilen elektrik 2010 yılından bu yana ikiye katlayarak 5 bin MW kapasitesine ulaştı ve genel tüketiminin % 8’ini karşılar hale geldi. Rüzgar enerjisi kapasitesinin 2017 yılına kadar 7 bin MW’a yükseleceği tahmin ediliyor.
Norveç’te de hükümet vergi sistemini değiştirerek İsveç’i yakalamayı planlıyor.
FOSİL YAKITLI TESİSLER KAPATILIYOR
Baltık ülkelerindeki yenilenebilir hedefleri birçok fosil yakıtlı tesisin kapatılmasına ya da kapatılma riski ile karşı karşıya kalmasına neden oldu. Ayrıca bu ülkelerdeki gelişmeler ülkeler arası enerji bağlantılarının da daha güçlü olmasına neden oluyor. Estonya enerji grubu Eesti Energia 2013 yılı sonunda Finlandiya ile 650 MW’lık bir bağlantı kurulmasının ardından satışlarının bu yılın ilk yarısında % 30 oranında azaldığını açıkladı.
Litvanya da 2015 yılı sonuna kadar İsveç ile 700 MW’lık bir bağlantı kurmayı hedefliyor ve bunun sonucu olarak da 2016 yılına kadar 900 MW kapasiteli doğalgaz yakıtlı tesislerini kapatabilir.