Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kamunun aldığı doğalgazla alakalı bir indirim söz konusu olmadığını bildirdi.
Rusya'nın Soçi kentinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine katılan Bakan Yıldız, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
"Kamunun aldığı doğalgazla alakalı bir indirim söz konusu olmadı" diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında bu bizim beklediğimiz bir konudur. Malum aynen kamunun özel sektör gibi maliyetleriyle alakalı sıkıntıları oluşmuştur. Hele hele Avrupa ülkeleri gibi dövizle alıp dövizle satan ülke değiliz, Türkiye olarak. Dövizle alıp TL ile satan ülkeyiz. O yüzden aradaki bütün parite farkları, bizim maliyet sıkıntısıdır. Bununla alakalı görüşlerimizi yetkili arkadaşlarımıza ilettik. Onlar da bir çalışma yapacaklarını ama şu seviyede bir taahhütte bulunamayacaklarını belirttiler."
2013’DE RUSYA’DAN ALINAN GAZ ARTTI
Yıldız, Rusya’daki görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, görüşülen en önemli konu başlıklarından birinin enerji olduğunu ifade etti.
Görüşmelerde bir kısım değerlendirmelerde bulunduklarını anlatan Yıldız, "2013 yılının genel bir değerendirmesi yapıldı. Biliyorsunuz 2013 yılındaki aldığımız doğalgaz bir önceki yılın aldığımız doğalgaz miktarında yaklaşık yüzde 5,6'lar civarında bir büyüme oldu. Rusya Federasyonu'ndan daha fazla doğalgaz çekmiş bulunuyoruz. Bu özellikle olumsuz kış şartlarında doğalgazın meskenlerde kullanılması, enerji santrallarında, elektrik üretim santrallarında kullanılmasını değerlendirdik. Bundan sonra Türkiye'nin büyüyen yüzünün, gelişen yüzünün ihtiyaçlarını nasıl karşılayabiliriz, bunları genel manada değerlendirdik" diye konuştu.
RUSYA VE TÜRKİYE 3. ÜLKELERDE PETROL İŞBİRLİĞİ YAPACAK
Bakan Yıldız, ikili görüşmelerde ele aldıkları bir diğer konunun da 3. ülkelerdeki petrolle alakalı olduğunu ifade ederek, "Çünkü bizim Sibirya'da şu anda girişimde bulunduğumuz bir ortaklık çalışması var. Bunu sağlam bir temele de dayandırmak istiyoruz. Bununla alakalı TPAO'nun görüşmeleri var. Dediğim gibi üçüncü ülkelerde denizde veya karada hangi çalışmaları yaparak petrolle alakalı sahiplik oranımızı artırabiliriz. Bununla alakalı görüştük" diye konuştu.
Yıldız, Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndan aldığı yaklaşık 3 milyon tonluk petrolün önümüzdeki süreçte gelişen konjokturle beraber arttırılma ihtimallerini de ele aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu imkanlar nasıl sağlanır, bunları biraz konuştuk. Tabii ki bizim her zaman olduğu gibi doğalgazın fiyatıyla alakalı özel sektörün aldığı bir indirim var. Bu indirimin boyutları konuşuldu. Bundan sonra tabii ki görüşmelerimiz devam edecek. Akşam üstü tekrar bir görüşme yapacağız."
BOTAŞ’IN MALİYETLERİNDE İNDİRİM SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakan Yıldız, bir gazetecinin, doğalgaz indiriminin boyutunu sorması üzerine, "BOTAŞ'ın aldığı doğalgaz fiyatlarıyla alakalı yani kamu alımlarıyla alakalı indirimler ayrı, özel sektörün aldığı indirimler ayrı. Buna 'bir indirim' dememiz çok doğru olmaz. Niçin? Çünkü BOTAŞ'ın kalemlerinin maliyetlerinde herhangi bir indirim şu anda söz konusu değil. Talebimiz var ama onu çalışacaklarını onunla alakalı bir taahhütte bulunamayacaklarını söylediler."
Kurdaki yükselişin doğalgaz alımı yapan şirketleri ne yönde etkilediğini sorulması üzerine de Yıldız, şöyle konuştu:
"Özel şirketler 10 milyar metreküplük bir doğalgaz alım miktarına sahipler. 2014 yılında bir müdahale olmaması halinde çok ciddi zarar edebileceklerdi. Şimdi 2014 yılında çok kar öngörüleri olmayabilir ama en azından zarar etmemeleri ve piyasa faaliyetinin devamı bizim için önemlidir. Yükselen parite, dolar fiyatları TL ile satan özellikle bu özel şirketler için ciddi sıkıntı da doğurur. Önemli bir çoğunluğu dolarla alıp TL ile satıyor. Dolarla alıp dolarla satanlar var. Ama bunların miktarının az olduğunu görüyoruz. O yüzden buradaki yetkililerin yanlızca maliyetlerini finanse edecek tarzda bir çalışma yaptığını böylece görmüş oluyoruz. Ama piyasayı biz de dikkatle takip ediyoruz."