Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Rus Gazprom'un en büyük müşterilerinden biri olduğunu belirterek, "doğalgaz fiyatlarımız Avrupa Birliği ülkelerinin çok üzerinde olmaz" dedi.
Taner Yıldız, Gaz & Power tarafından Trabzon'da dördüncüsü düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi çerçevesinde düzenlenen “Enerji Piyasasında Gerçekleşmeler ve Beklentiler” konulu özel oturumda Gaz&Power Ankara Temsilcisi Aylin Bilekli ve Vatan Gazetesi muhabiri Ufuk Şanlı’nın sorularını cevapladı.
ÖZEL SEKTÖRE DAHA FAZLA PAY
Elektrik piyasasında, özel sektörün daha fazla pay alacağı, işlemlerin kolaylaştırılacağı, katma değerin sağlanacağı, korunacağı, çantacıların piyasadan arındırıldığı, halkın ihtiyaçlarının ön plana alındığı bir yapı kurgulamaya çalıştıklarını anlatan Yıldız, şöyle dedi:
"Bu bir değişim. Bu değişimin devam etmesi mutlaka olacaktır. İngiltere, bu süreci tamamlayıncaya kadar 9 defa kanun değiştirdi. Kamunu elindeki tüm imkanların ister varlık satışıyla, ister kredilendirme modelleriyle nasıl paylaşılacağını ama makul nasıl olacağını düzenliyorsunuz. Önceden bir elektrik dağıtım aş’si elektrik hesabını kamudan kamuya transfer ederken şimdi özel sektörle yapılıyor. Bu kanunda neler yer aldı: vatandaşın sayaçlarıyla alakalı düzenlemeleri, masrafı vatandaş ödemeyecek. Sayacın parasını şu ana kadar vatandaştan alıyorduk. Şimdi özel şirketler bunları düzenleyecekler, 4-5 yıl içinde Türkiye’deki 10 yılını doldurmuş sayaçların değişimiyle ilgili çalışmalar başlayacak.”
LİSANSSIZIN ÇERÇEVESİ GENİŞLETİLDİ
Lisansa tabii olmayan yatırımcıların çerçevesini genişlettiklerini bildiren Yıldız, “Aydınlatmalarla alakalı vatandaşımızın şikayeti vardı. Bunun denetiminin yapılacağı bir ortam oluşturuyoruz. Artık bir nevi denetimin de işini kolaylaştırmak adına bir bütüncül anlayış ortaya koyduk. Bir nevi gerilimleri azaltmak adına bir düzenleme yaptık. Park, bahçe, bir kısım dekoratif aydınlatmaları yeniden düzenledik. Dolayısıyla daha serbest bir piyasa" şeklinde konuştu.
PETROLDE ARAMA ARŞİVİ OLUŞTURMALIYIZ
Türk Petrol Kanunu hakkında da değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız, Türkiye’nin özellikle sismik aramalarla ilgili bir arşivinin oluşması gerektiğini söyledi. Yeni Kanun'la arama faaliyetlerinin envanterinin artması için uğraştıklarını, ruhsat alanlarını geliştirdiklerini anlatan Yıldız, "Uluslararası yatırımcıya uygun şekilde tekrar ruhsat alanlarını düzenledik. Daha çok petrolün aranacağı bir yapıyı oluşturduk. Özellikle devlet hissesiyleilgili kalemin, kuyubaşı fiyatlarından piyasa fiyatlarına döndüğü bir yapıyı oluşturduk. TPAO, bizim ilgili kuruluşumuzdur. O bizim çocuğumuzdur. Biz, onun doğru büyümesine itina gösteriyoruz. Bir kısım altındaki kurulacak şirketleri artırmak istiyoruz. Bu yeni aldığımız karar. Ve özel şirketlerle beraber bunu yapacaklar" dedi. Yıldız, TPAO’nun özel sektör dinamizmiyle çalışmasını arzu ettiklerini söyledi.
GAZ FİYATIMIZ AB'NİN ÇOK ÜZERİNDE OLMAZ
Türkiye'nin, Rus doğalgaz tekeli Gazprom’un Avrupa’daki en büyük ilk üç müşterisi arasında yer aldığını hatırlatan Taner Yıldız, "Biz Avrupa fiyatlarının çok üzerinde kalmayız" dedi. Türkiye güçlendikçe elindeki imkanların da arttığına işaret eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"2008 Kasım ayında Türkiye’deki doğal gaz tüketici fiyatları şu andaki Türkiye doğal gaz tüketim fiyatından çok farklı değildir. Bu önemli bir şey. Avrupa Birliği’nde müşterileri arasında en ucuz kullanan ülkelerden birisiyiz.
DOĞALGAZDA ARZ GÜVENLİĞİ VAR
Dünyada ilim değişikliklerinin giderek arttığını ifade eden Yıldız, hem yaz aylarında hem de kış aylarında puant saatler oluşmaya başladığına işaret etti. Geçtiğimiz 2012 yılının Ekim-Kasım aylarında bazı üretici derneklerinin kışın doğalgazda ihtiyaçlarının karşılanmadığını söylediğini anlatan Yıldız, "Ben de kimin ihtiyacı varsa söylesin dedim. Doğalgaz yetişmez diyenler haklı çıktılar mı?" diye konuştu.