Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yabancı girişimcileri, Türkiye’de petrol ve doğalgaz aramacılığı faaliyeti yapmaya davet etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen Enerji Konferansı’na gönderdiği mektup, zirve sırasında okundu. Toplantıda sunumu yapılan World Energy Outlook 2018 gibi raporların enerji ile ilgili alınacak stratejik kararlar için önemli veriler sunduğunu belirten Bakan Dönmez “Gerek bölgemizde gerekse dünyamızda sürdürülebilir bir enerji geleceğinin kurulabilmesi için farkındalığın artırılması ve bilinçlendirmeye dönük önemli çalışmalar yürüten Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’ne ve Fatih Birol nezdinde Uluslararası Enerji Ajansına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Meteoroloji ajanslarının güneşli havalardan çok, yağmurlu ve soğuk havaları doğru tahmin etmesinin beklendiğine işaret eden Bakan Fatih Dönmez mektubunda, “Performans puanı da kötü olayları önceden tahmin edebildiği kadar artar. İyi olayları tahmin etmesi başarısına bu derecede bir katkı yapmaz. Tıpkı olumsuz hava koşullarını önceden veren Meteoroloji gibi Uluslararası Enerji Ajansı’nın ana kitabı olan Dünya Enerji Görünümü’nden beklentimiz de bizi bekleyen yağmurlu ve soğuk olaylar konusunda bizleri önceden bilgilendirmesi ve dünya enerji sisteminin hava kontrol kulesinden bizlere uyarılar yapmasıdır” ifadelerine yer verdi.
PETROL VE GAZ ARAMAYA DAVET
Türkiye’nin enerji görünümüne değinen Bakan Fatih Dönmez “Gelecekte tüm ulaştırma talebimiz elektrikli hale gelse bile bugünkü petrol üretimimizin en az iki katına ulaşmamız gerektiğini öngörüyoruz. Bu sebeple Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında denizlerimizdeki petrol ve gaz aramacılığında iki sondaj gemisiyle hızla yolumuza devam edeceğiz. Hep dediğimiz gibi Varsa bulacağız. Bu vesileyle tüm iş insanlarını da Türkiye’de petrol ve gaz aramacılığı sektörüne yatırım yapmaya davet ediyorum. Çünkü petrol ve fosil kaynaklar olmadan, en azından bir 50 sene daha, enerji sisteminin çarkları dönmeyecek” dedi.
VERİMLİLİK VAR VE KULLANACAĞIZ
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bir yandan fosil kaynak bulma ve üretme çabalarını yoğunlaştırırken, bir yandan da enerjide verimlilik imkanları ile yenilenebilir enerji kaynaklarını da sonuna kadar kullanacağının altını çizdi. Dönmez mektubunda, “Verimlilik en temiz kaynağımız ve bu konuyla ilgili bazı özel adımlarımız olacak. Petrolde nasıl varsa bulacağız diyorsak verimlilikte de var ve kullanacağız diyoruz” ifadelerine yer verdi.
YENİLENEBİLİRİN YOL AÇTIĞI İKİLEM
Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda 2018’de rekorlar kırdığına dikkat çeken Fatih Dönmez, ancak yazın en güneşli günde 4500 MW üreten güneş santrallerinin kar yağdığı günlerde 1000 MW’ların altına kadar düştüğüne dikkat çekti. Bu durumun bir ikilemi de beraberinde getirdiğini belirten Bakan Dönmez şu görüşleri dile getirdi:
"Yani yenilenebilir kaynakların sistemde çok olması kadar, bu kaynakların mevsimsel değişkenliği de termik santrallerin üretimlerini etkileyeceği görülüyor. Raporda da değinildiği gibi, tüm dünyada mevcut toptan satış piyasaları maalesef zorlanıyor ve kapasite-esneklik tabanlı mekanizmalar ile yeni bir elektrik piyasası düzlemine geçiş başladı. Bunun maliyetinin ne kadar olacağını da zaman gösterecek.”
DOĞALGAZDA FİZİKSEL KONTRATLAR YOLDA
Türkiye’nin enerji ticaretini geliştirme konusunda da adımlar attığına değinen Bakan Dönmez şöyle dedi:
“Bu sene doğal gaz da OTSP yani organize toptan satış piyasalarını devreye aldık. 2019 yılı içerisinde ileri tarihli fiziksel kontrat miktarları devreye girecek. Kontrat miktarı arttıkça piyasa derinliği de artacak. Hem elektrik hem doğal gazda hedefimiz, piyasa katılımcılarının kendi risklerini kendileri yönetmeleri ve kendi piyasa öngörülerini piyasa araçlarıyla bağlayabildikleri derinlikli bir piyasa oluşturmaktır.”
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ TEKNOLOJİ HİKAYESİDİR
Milli Enerji ve Maden Politikasının en önemli ayaklarından birinin de yerlileştirme olduğuna vurgu yapan Bakan Dönmez, “Enerji dönüşümleri aslında bir teknoloji hikâyesidir. Yani teknolojiniz yoksa enerji oyununda sözü geçen bir oyuncu olmanız zor. Büyük bir oyunun oyuncusuysanız, teknolojiniz olmalı ve bu teknoloji başkalarının da işine yaramalı. YEKA projeleri ile Türkiye yenilenebilir enerji teknolojilerinde ve gelecekte depolamada teknoloji merkezlerinde en önemli üretim üslerinden biri olmayı hedefliyor. Fakat daha birçok teknoloji en az birer enerji kaynağı kadar sistemimize etki ediyor. Yapay zekâ, akıllı sistemler, gelişmiş veri araçları gündemimizde en üst sıralardadır. Elektrikli arabalar, kayıt zinciri gibi birçok yeni teknolojiyi de araştırarak kendimize bir yol haritası belirliyoruz.”
ENERJİDE GELECEK TARTIŞMASI ÖĞRETİCİDİR
Enerjide gelecek tartışmasının bir galibi olmasa da öğreneninin çok olduğuna işaret eden Bakan Fatih Dönmez mektubunu, “Bu vesileyle Sayın Fatih Birol’u ve Sabancı Üniversitesini bir kez daha tebrik ediyorum. Raporun sektörümüze farklı bakış açıları kazandıracağı düşüncesiyle toplantının bütün katılımcılar için verimli geçmesini diler, herkese selamlarımı iletirim” ifadeleriyle tamamladı.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü