Bahar: Virüs salgını yenilenebilirin gelişimini olumsuz etkiledi

IEA kıdemli analisti Heymi Bahar, koronavirüs salgınının yenilenebilir enerji sektörünün yakaladığı gelişim ivmesini sekteye uğrattığını ve bu alanda hükümetlerin atacakları adımların çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Enerji Günlüğü - IEA kıdemli analisti Heymi Bahar, koronavirüs salgınının yenilenebilir enerji sektörünün yakaladığı gelişim ivmesini sekteye uğrattığını ve bu alanda hükümetlerin atacakları adımların çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Kıdemli Analisti Heymi Bahar, yenilenebilir enerjinin son 20 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini ve devletlerin Paris İklim Anlaşması hedeflerini tutturabilmeleri için daha hızlı bir gelişme kaydetmesinin hayati önemde olduğunu belirterek, hükümetlerin önlem almaması halinde bu ivmenin bozulabileceği uyarısında bulundu. Bahar kaleme aldığı makalede, “Dünya benzeri görülmemiş bir küresel sağlık kriziyle uğraşırken, ekonomik şok dalgaları yenilenebilir enerji sektörünü de etkileyerek ilerlemesini rayından çıkardı” ifadesini kullandı.

SEKTÖR 3 TEMEL ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA

Koronavirüs salgınının yenilenebilir enerji sektörüne etkisinin iki kilit alana bağlı olduğunu kaydeden Bahar, bunları farklı ülkelerdeki karantina süresi ve sosyal mesafe tedbirleri ile ekonomik gerileme karşısında ekonomik teşvik paketlerinin kapsamı ve zamanlaması olarak ifade etti.

Bahar bir çok ekonomide ucuz ve rekabetçi fiyatların yenilenebilir enerji sektörünü cazip hale getirdiğini hatırlatarak, koronavirüs salgını ile sektörün 3 temel zorlukla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bahar bu zorlukları şöyle sıraladı: Projelerin tamamlanmasında gecikmelere yol açabilecek tedarik zinciri aksaklıkları; bu yıl sona eren devlet teşviklerinden yararlanamama riski; gelecekteki elektrik talebindeki belirsizlik ve kamu ve özel bütçeler üzerindeki baskı nedeniyle yatırımlardaki olası düşüş.

EKONOMİK TEŞVİK PAKETLERİ ÖNEMLİ

Hükümetlerin bu zorlukların üstesinden gelmek ve yakın gelecekte yenilenebilir enerji dağıtım hızını belirlemek konusunda her zamankinden daha fazla kilit önemde olduğuna dikkat çeken Bahar, “Küresel ekonomiyi tekrar rayına oturtmayı amaçlayan ekonomik teşvik paketleri özellikle önemli olacaktır. Bu paketleri tasarlarken, hükümetler yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik kalkınma ve istihdam yaratma açısından getirebileceği yapısal faydaların yanında emisyonları azaltma ve teknolojik yeniliklerin gelişmesine yardım etme yönlerini akılda tutmalıdırlar” dedi.

Enerji Günlüğü