Enerji Günlüğü - Oltan Köleoğlu Enerji Biyokütle Yatırım Koordinatörü Anıl Badem, biyokütle santrallerine hammadde tedariğinin Türkiye’de ayrı bir iş kolu haline geldiğini söyledi.
Ankara’da başlayan 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın ikinci gününde gerçekleştirilen “Biyokütleden Enerji Üretiminde Güncel Durum” adlı oturumda değerlendirmelerde bulunan Oltan Köleoğlu Enerji Biyokütle Yatırım Koordinatörü Anıl Badem, “Biyokütle hammadde tedariği bile Türkiye’de yeni bir iş kolu haline gelmiştir” dedi.
Her gün yeni bir hammadde yeni bir iş kolu oluştuğunu kaydeden Badem, “Biyokütle enerji sektöründe sürekli alternatifli ilerlemeniz lazım. Şöyle bir örnek vermek istiyorum: Şu an mesela mısır sezonu, mısır hasat ediliyor. Şu an biz zaten sahadan geliyoruz, Konya bölgesinde 30 adet balya makinası bize tedarik için çalışıyor. Bunlar farklı farklı firmalar ve her balya makinasının arkasında yaklaşık 8 kişilik bir ekip çalışıyor. Yani bizim hammadde tedariği için sadece mısır tarafında toplam 240 kişi çalışıyor. Yine orman ürünleri, ağaç kökleri, alternatif yakıtların hepsinde farklı farklı ekipler sürekli bir çalışma halinde. Burdaki en büyük zorluk bu sezonluk malzemelerde bir yıl boyunca hasatı bekliyorsunuz. Ardından bir ay içinde bu hammaddeyi almanız lazım. Hammadde tedariği tarafı tabiri caizse üstü açık fabrika şeklinde çalışan bir sistem” dedi.
Türkiye'de işletmede olan biyokütle kurulu gücünün 695 MW ve üretim lisansına sahip doğrudan yakma teknolojisine sahip 15 adet tesis olduğu bilgisini paylaşan Badem, biyokütle yatırımcılarının tek bir hammaddeye bağlı kalma, yüksek maliyetlerde yakıt tedariği yaklaşımlarına ve dolayısıyla yüksek maliyete karşı karşıya kalma durumuna dikkat çekti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara