Azami uzlaştırma fiyat mekanizmasına 6 ay daha uzatma

Elektrik borsasında satılan elektriğin fiyatına üst sınır getiren Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) Mekanizması 6 ay daha uzatıldı. 

Enerji Günlüğü - Arz güvenliğinin sekteye uğramaması ve tüketicilerin olağanüstü maliyet artışlarından korunması için EPDK tarafından devreye alınan azami uzlaştırma fiyat mekanizması Ekim ayına kadar uygulanmaya devam edecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Nisan 2022’de 6 aylığına devreye aldığı ve bir defa uzattığı azami uzlaştırma fiyat mekanizması 6 ay daha uzatıldı. Küresel gelişmelerden kaynaklanan doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet artışının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve bütün tüketici gruplarının da bu maliyet artışlarından korunmasını amaçlayan mekanizma, Ekim ayına kadar uygulanmaya devam edecek. 

AUF MEKANİZMASI NASIL İŞLİYOR? 

EPDK tarafından belirlenmiş olan azami uzlaştırma fiyatları; maliyetlerde oluşan yükseliş ve düşüşler titizlikle takip edilerek güncelleniyor. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli' olarak bir havuzda toplanıyor. Bu havuzda oluşan gelir, tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak piyasada oluşan fiyat artışlarından tüketiciler korunuyor.

“PİYASALAR İÇİN BİR EMNİYET SÜBABI”

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Kanunun verdiği yetki ile uygulanan AUF karanının enerji piyasalarının adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir emniyet sübabı olarak görülmesi gerektiğini hatırlattı. Yılmaz, “AUF mekanizmasının piyasamıza ve tüketicilerimize olumlu yansımalarını görmeye devam ediyoruz ve edeceğiz. Kış aylarını arz güvenliği sıkıntısı yaşamadan geride bıraktık ve hiçbir üretim santralimiz de kapanmadı. Kurum olarak girdi maliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bu maliyetlerde yaşanan değişiklikleri azami uzlaştırma fiyatlarına da yansıttık. Süreci titizlikle takip etmeyi sürdüreceğiz” dedi.    

EPDK tarafından alınan karar ile azami uzlaştırma fiyatları; (MWh başına) doğal gaz santralleri için 2550 TL, kömür santralleri için 1800 TL, yenilenebilir kaynaklar için 1700 TL olarak belirlendi. 

SANTRALLER MAKSİMUM DÜZEYDE ÜRETİM YAPMAYA DEVAM EDEBİLECEK…

2022 yılında EPDK’nın arz güvenliğine yönelik aldığı geçici tedbirlerinden biri de elektrik üretim santrallerinin sisteme verecekleri fazla enerjinin güç aşımı olarak kabul edilmemesine yönelikti. 

Bağlantı ve sistem kullanımı mevzuatında yapılan değişikliklerle, lisanslı elektrik üretim tesislerinin ‘anlaşma güçlerinin üzerinde’ sisteme verecekleri elektrik enerjisinin, güç aşımı olarak değerlendirilmemesine karar verilmişti.  Böylece üretim santralleri anlaşma güçlerinden bağımsız olarak kapasitelerine göre maksimum düzeyde enerji üreterek sisteme katkı sağladı.  

EPDK tarafından bugün alınan kararla ‘1500 MW ilave gücün elektrik sistemimize dahil olmasına vesile olan’ bu düzenleme de 6 ay süre ile uzatıldı.