Aydın: YEKA sistemi rasyonel fiyat oluşumuna imkan tanıyacak

ETKB Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, YEKA sisteminin en büyük avantajlarından birinin rasyonel fiyat oluşumuna imkan tanıması olduğunu söyledi. 

Enerji Günlüğü - ETKB Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, YEKA sisteminin en büyük avantajlarından birinin rasyonel fiyat oluşumuna imkan tanıması olduğunu söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) güneş enerjisi sektörü örgütlerine gerçekleştirilecek olan Mini YEKA kapasite tahsislerine ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda mini YEKA GES yarışıyla ilgili genel bilgilere öncelik veren ETKB Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, YEKDEM modelinden farklı olarak YEKA sistemi dedikleri sistemin bazı temel farklılıkları olduğuna dikkat çekti. YEKA sisteminde şimdiye kadar uyguladıkları modellerden farklı olarak yatırımcının devletle sözleşmesel bir ilişki içinde olduğunu vurgulayan Aydın, bu sistemin en büyük avantajlarından birinin rasyonel fiyat oluşumuna imkan tanıması olduğunu ifade etti. 

“YATIRIMCININ YEKDEM’E GİRMEYECEĞİM DEME HAKKI YOK”

YEKA sisteminde piyasaya herhangi bir satış yapmanın sözkonusu olmadığını belirten Aydın, “Burada Enerji Bakanlığı ile yatırım süresi dahil 15 yılı kapsayan bir sözleşmeniz var. Bu sözleşme çerçevesinde YEKDEM kapsamında ürettiğiniz elektriğin değerlendiriliyor olması o sözleşmenin olmadığı anlamına gelmiyor. Bu çok dramatik bir fark. Altını özellikle çiziyorum. 15 yıl boyunca piyasaya satmak yok. Geçmişte piyasaya satarım, YEKDEM’e girerim, girmem gibi bir özgürlük vardı biliyorsunuz. Şimdi burda herhangi bir fayda maliyet analizinize bağlı olarak ‘Ben YEKDEM’e girmeyeceğim, piyasada satacağım’ deme hakkı yok yatırımcının. 15 yıl boyunca parayı YEKDEM mekanizmasından tahsil etmek üzere ürettiğiniz elektriği devlete vermiş oluyorsunuz” dedi. 

“EKSİ FİYAT İRRASYONEL”

“Eksi fiyat olacak mı?” Şeklinde çok fazla soru geldiğini kaydeden Aydın bu noktada bahsettiği bu sistem değişikliğinin bu tür eksi fiyat oluşumlarının irrasyonel olduğunu göstereceğini söyledi. Aydın bunun nedenini ise şöyle açıkladı:

“Eksi fiyat şu anlama gelir; yatırım dahil 15 yıl boyunca devlete elektriğimi satacağım, üstüne de eksi bir dediysem kilovatsaat başına bir kuruş da götürüp parasını da vereceğim. Yani hem elektriğimi vereceğim devlete, hem de üstüne katkı payı gibi düşününüz ihalede oluşacak eksi fiyat neyse o kadar parayı da vereceğim. İrrasyonel dememin anlamı bu. Özellikle sözleşmesel bir ilişki var. YEKDEM’e girip girmemek yatırımcının inisiyatifinde değil, illa ki YEKDEM’de olacak, illa ki bu yarışmada oluşmuş fiyatla enerjisini 15 yıl boyunca devlete vermiş olacak. Bu çok dramatik bir farklılık… O yüzden biz bu yöntemin en büyük avantajlarından birinin de rasyonel fiyat oluşumuna imkan tanıması olarak görüyoruz” dedi. Tüm bunlara rağmen eksi fiyat ile karşılaşmaları halinde de bu durumu komisyon olarak değerlendireceklerini belirtti. 

“GÜNEŞ VE RÜZGARIN HIZLI BÜYÜMESİNİ ARZULUYORUZ”

Sadece güneşte değil rüzgarda da çok ciddi yatırımların çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini arzuladıklarını ve bunun planlaması içerisinde olduklarını ifade eden Aydın, arka arkaya sürekli bu ve benzeri yarışmaların yapılmasıyla bir proje stokunun oluşturulmasıyla bunun ancak hayata geçirilebileceğini söyledi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü