Enerji Günlüğü - Avrupa'nın büyük ölçekli kömür santrallerinin üçte biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
Enerji Ekonomileri ve Finansal Analizler Enstitüsü (IEEFA) tarafından yapılan çalışmaya göre, AB üyesi hükümetlerin sülfür oksit ve nitrojen oksit gibi hava kirleticiler için 28 Nisan'da onayladıkları sıkı limitler nedeniyle büyük ölçekli kömür santrallerinin üçte biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
Kömür yakıtlı santrallerin yüksek maliyetli yenileme yatırımları yapmalarını ve teknolojilerini güncellemelerini gerektiren bu limitler 2021 yılında uygulamaya girecek. Kurallar, kömür yakıtlı santrallerin yeni teknolojilere yatırım yapmalarını ve faaliyetlerini yıllık 1500 saat ile sınırlamalarını ya da kapanmalarını öngörüyor.
108 SANTRAL EN ÇOK KİRLETEN SANTRALLER
IEEFA'nın 600 kömür yakıtlı santralde yaptığı çalışmaya göre, toplam 56 GW kapasiteli 108 termik santral, sülfür oksit ve nitrojen oksit salımının büyük bölümünden sorumlu. Bu santrallerde karbondioksit salımı AB sınırlarını en az yüzde 40 üzerinde.
108 santralin yarısında fazlası Polonya'da PGE ve Tauron, İtalya'da Eİnel, İspanya'da Endesa, Fransa'da EDF, Çek Cumhuriyeti'nde CEZ, İngiltere'de Drax ve Yunanistan'da PPC tarafından işletiliyor.