Avrupa`nın Rus doğalgazından vazgeçmesi zor

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Avrupa’nın Rusya enerji bağımlılığından kurtulmasının zor olduğunu söyledi.Rusya Enerji Bakanı...

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Avrupa’nın Rusya enerji bağımlılığından kurtulmasının zor olduğunu söyledi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Batılı ülkelerin Rusya’nın enerji kaynaklarından vazgeçmelerinin kolay olmayacağını, ABD’den gelecek sıvılaştırılmış doğalgaz girişimlerinin de ekonomik olmadığını söyledi.

Rusya’nın Kırım’ı topraklarına dahil etmesinin ardından yükselen tansiyon Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği doğalgazda tüm indirimleri kaldırarak serbest piyasa şartlarına çekmesi ile iyice yükseldi. AB ve ABD Rus enerjisine bağımlılığı azaltma çalışmalarına hız verdi.

Bütün bu gelişmeler üzerine değerlendirme yapan Novak, “Rus doğalgazı ve petrolünden vazgeçmek çok zor” tespitinde bulunarak, “Avrupa Birliği yaklaşık 475 milyon ton petrol ithal ediyor. Bunun 200 milyon tonu Rusya’dan. Bir diğer ifade ile bağımlılık yüzde 40 seviyesinde” dedi.

Petrol ve doğalgaz piyasasında bir denge olduğu, bunu engellemeye yönelik adımların öngörülemeyen sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Novak, birçok Avrupa ülkesinin kategorik olarak Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Gazprom Başkanı Alexey Miller, Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günter Qettinger ve Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile bir araya gelmiş ve Gazprom ve Avrupalı yetkililerin karşılıklı yarar ilişkisi üzerinde on yıldan fazla bir süredir kurulmuş olan başarılı işbirliği ilişkisini korumaktan yana oldukları açıklaması yapılmıştı.

GAZPROM AB İLİŞKİSİ GÜCÜNÜ KORUYACAK