Avrupa'nın karbondan arınma yarışında yeni teknoloji

AB’nin karadaki ilk karbondioksit giderme ve depolama tesisi, Hollandalı C-Questra ve ABDli RepAir Carbon ortaklığıyla Fransa'da açılacak. 

Enerji Günlüğü - Hollanda merkezli karbon depolama girişimi C-Questra ve ABD merkezli karbon giderme şirketi RepAir Carbon, Avrupa Birliği'nin (AB) ilk karada doğrudan hava yakalama ve depolama projesini başlattı. Bu proje, pahalı orta akım ve açık deniz altyapısına olan ihtiyacı ortadan kaldıran, AB'de türünün ilk karadaki karbondioksit giderme projesi olacak.

Proje ile 2030 yılına kadar yılda 100 bin ton karbondioksitin ortadan kaldırılması, 2035 yılına kadar da megaton seviyelerinde ölçümleme yapılması hedefleniyor.

SADECE ELEKTRİK KULLANILIYOR

AB üyesi olmayan İzlanda'da da 2021 yılında faaliyete geçen bir başka tesis daha bulunuyor. Mevcut "Doğrudan Hava Yakalama" çözümleri çok fazla enerji tükettiği için yakalanandan daha fazla karbondioksit salabiliyor. Ancak RepAir'in çözümü ısı kullanmadan sadece elektrik kullanarak enerji tüketimini %70 oranında azaltıyor.

Bu çözüm ayrıca petrol endüstrisinde depolama, taşıma ve ham ya da rafine edilmiş petrol ile petrol ürünlerinin toptan pazarlanması alanlarında altyapı ihtiyaçlarını azaltıyor. 

“İNANILMAZ DERECEDE HEYECAN VERİCİ”

RepAir Carbon Strateji ve Büyüme Başkanı Jean-Philippe Hiegel, projenin Avrupa'da verimli, ölçeklenebilir karbon giderme için yeni bir standart belirlediğini kaydederek, “Çoğu rakip için 2,5 MWh'ye kıyasla yakalanan ton CO2 başına yalnızca 0,6 MWh elektrik kullanan teknolojimiz ile C-Questra'nın benzersiz karbon depolama uzmanlığının birleşimi olan teknolojimiz, DACS'ın yaygın olarak benimsenmesinin önündeki önemli bir engeli ortadan kaldırıyor. Küresel karbonsuzlaştırma ihtiyaçları göz önüne alındığında bu inanılmaz derecede heyecan verici” dedi.