Avrupa’nın gaz yakıtlı enerji tesisleri alarm veriyor

Enerji Günlüğü - Avrupa’da 2013 yılında gaz yakıtlı enerji üretim tesislerinin %12’sini oluşturan onbüyük tesis kapandı. Ayrıca 130 bin MW’lık...

Enerji Günlüğü - Avrupa’da 2013 yılında gaz yakıtlı enerji üretim tesislerinin %12’sini oluşturan onbüyük tesis kapandı. Ayrıca 130 bin MW’lık üretim yapan gaz tesisleri mevcut durumda sabit masraflarını karşılayamıyorlar ve 2016 yılına kadar kapanma tehlikesi ile karşı karşıyalar.

Oxford Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, 2013 yılında Avrupa’da piyasa koşulları nedeniyle 21.3 GW gücündeki on büyük gaz yakıtlı üretim tesisi kapandı.Kapatılan en büyük on tesis Avrupa’daki kurulu tesislerin % 12’sini oluşturuyordu.

Oxford Üniversitesi Smith School İşletme ve Çevre müdürü Ben Caldecott, tesislerin kapanma nedenleriyle ilgili olarak, tesislerin tamamen karbon ve kömür fiyatlarında öngörülen değişiklikler ve yaygınlaşan yenilenebilir enerji üretimi ve bunun gaz yatırımları üzerindeki olası etkileri nedeniyle kapandığını ifade etti.

Oxford Üniversitesi araştırma sonuçlarıyla uyumlu olarak, 15. Avrupa Enerji Piyasası İzleme Raporuna göre de, Avrupa genelinde kurulu toplam gaz yakıtlı üretimin yaklaşık % 60’ına denk gelen 130 bin MW’lık gaz tesisleri mevcut durumda sabit masraflarını karşılayamıyorlar ve 2016 yılına kadar kapanma tehlikesi ile karşı karşıyalar.