Avrupa’dan Ürdün elektrik şebekesine kredi

Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası EBRD, Ürdün’ün ulusal elektrik şebekesine 35 kilometrelik yeni havai hat eklenmesi projesi için finansman sağlıyor. 

Enerji Günlüğü - Ürdün’ün elektrik iletim şebekesine 35 kilometrelik yüksek gerilim hattı eklenmesine ilişkin projesine Avrupa’dan finansman desteği geldi.

Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası EBRD, söz konusu projenin hayata geçirilebilmesi için Ürdün Ulusal Elektrik Enerjisi Şirketi’ne (NEPCO) 28.3 milyon dolar (25.9 milyon Euro) kamu garantili kredi sağlıyor. 

Ürdün’ün elektrik sistem  operatörü konumundaki NEPCO’ya aktarılacak kaynak 35 kilometre uzunluğunda, 400 kV'lik  yeni bir havai hat inşa edilmesini içeriyor.

Yeni hat, Rehab’daki yeni bir 400/132 trafo merkezini, Samra (400 kV), Amman Batı (400 kV), Hasan Endüstri Bölgesi (132 kV) ve Jerash’taki (132 kV)  trafo merkezlerine bağlayacak.

EBRD'nin aktaracağı kaynak, çift devreli havai iletim hattının (OHTL) ekipman tedariki, inşası ve işletme finansmanında kullanılacak. 

Proje, mevcut ve planlanan yenilenebilir enerji projelerinin daha etkin kullanılması ile dağıtım esnekliğini artırmaya hizmet edecek.

Ülkedeki kuzeydoğu yüksek gerilim elektrik şebekesini güçlendirecek yeni havai hattın, komşu ülkelere şebeke bağlantısını kolaylaştırmaya yardımcı olması da bekleniyor.