Avrupa’da yenilenebilir enerji yüzde 12 ucuzladı

Avrupa'da yenilenebilir enerji fiyatları yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 12’nin üzerinde artış kaydetti.

Enerji Günlüğü - Fiyat takip platformu LevelTen'in derlediği verilere göre, Avrupa 'da yenilenebilir enerji satın alma anlaşmalarında (PPA) fiyat üçüncü çeyrekte 2023'ün aynı dönemine göre %12,4 düştü. 

2024 yılı Temmuz-Eylül ayları arasında 22 Avrupa ülkesinde yeni inşa edilen kapasite için piyasa ortalamalı endekste en rekabetçi %25 PPA fiyatı, bir yıl önceki 86,94 Euro'dan megavat saat (MWh) başına 76,17 Euro'ya (82,97 Dolar) düştü. 2024'ün ikinci çeyreğindeki 77,21 Euro'dan %1,3 düştü. 

Rüzgar ve güneş için karma endekste, güneş enerjisi %1,3 artış gösterdi. Çeyrek bazında %3 artış gösteren güneş enerjisi, LevelTen tarafından Macaristan, İtalya ve yeni eklenen İrlanda fiyatlarındaki artışa bağlandı.

“SATIN ALMA FIRSATLARININ ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK BÜYÜK”

LevelTen 3 aylık raporunda "Mevcut piyasa koşulları nispeten istikrarlı olduğundan, alıcılar ihtiyaç duydukları anlaşmaları güvence altına almak için piyasaya yakında girmek akıllıca olabilir. Potansiyel PPA alıcıları için mevcut olan offtake (satın alma) fırsatlarının çeşitliliği belki de hiç bu kadar büyük olmamıştı" ifadelerine yer verdi.  

BÖLGELER ARASINDA BÜYÜK FARK VAR

LevelTen, bu dönemde bölgeler arasında büyük bir fark olduğunu, Orta ve Doğu Avrupa'daki projelerin genişlediğini ve İrlanda'daki güneş enerjisi projelerinin arttığını söyledi. 

Öte yandan tedarik zinciri sorunları ve enflasyon rüzgar sektörünü engelledi ve Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya ve Portekiz LevelTen endeksi için 3. çeyrekte fiyatlara katkıda bulunmadı.