Enerji Günlüğü - Avrupa'da 2016'da rekor seviyeye ulaşan rüzgar enerjisi yatırımlarının 2017'de rekabetçi ihalelere geçiş süreci nedeniyle düşmesi bekleniyor.
WindEurope'un yıllık "Finansman ve Yatırım trendleri" raporuna göre, Avrupa'da 2016'da rekor seviyeye ulaşan rüzgar enerjisi yatırımları 2017'de şimdiye kadar uygulanan feed-in-tariffs (alım garantisi teşviki) yöntemi yerine rekabetçi ihalelerin uygulanmaya başlanmasıyla düşecek.
Avrupa rüzgar enerjisi üreticilerinin, geçen yıl yeni rüzgar santrali inşası, operasyonların yeniden finanse edilmesi, proje alımları ve kamudan para toplama faaliyetleri, toplam 43 milyar euroya yükseldi. Bu ise bir önceki 2015 yılında gerçekleştirilen 35 milyar dolarlık yatırımdan % 22 daha yüksek bir yatırım miktarıydı.
REKABETÇİ İHALELERE GEÇİŞ SÜRECİ DURGUNLUK YARATACAK
WindEurope Avrupa'nın 2016'da 12,7 milar euro ile İngiltere ve 5,3 milyar euro ile Almanya ilk iki büyük rüzgar enerjisi yatırımcısı ülkelerin 2017'de yatırım seviyesinin düşmesini beklediklerini belirtti. Bunun nedeni olarak da son iki yıldır müzayede esaslı ödeme mekanizmasına geçiş sürecine takılan projeler gösterildi. Raporda bir çok ülkenin müzayede sistemine geçiş konusunda zorlandığına dikkat çekilerek, 2106 yılında sadece 7 AB üyesi ülkenin 2020 yılı sonrası yenilenebilir enerji politikalarını netleştirdiği belirtildi.
WindEurope CEO'su Giles Dickson "Sektörün değer zincirindeki maliyet düşüşleri, yatırımcıların daha az kazanç için daha fazla üretim kapasitesi finanse edebileceği anlamına geliyor" dedi.
AÇIKDENİZ RÜZGARA REKOR FİNANSMAN
WindEurope, rüzgar enerjisi projeleri için yeni varlık finansmanının off-shore (açık deniz) rüzgara harcanan rekor 18,2 milar euro ile birlikte 27,6 milyar euroya çıktığını belirtti.
Öte yandan karasal rüzgar enerjisi yatırımları % 5 düşerek 9,4 milyar euro oldu ve beş yılda ilk kez düşüş yaşadı.